İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, HDP eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e 3 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Yerel mahkemenin verdiği bu karar kesinleşmemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkında tahliyesi yönünde karar vermesinin ardından yerel mahkemenin “örgüt propagandası” suçlaması ile verdiği bu dosya öne alındı.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi verilen cezayı onayladı. Onama kararında yerel mahkemenin verdiği hapis cezasında hukuka aykırılığın bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı ifade edildi.

‘DEMİRTAŞ’IN TAHLİYE EDİLMEMESİ İÇİN HAMLE YAPILDI’

Kararı sosyal medyadan Demirtaş'ın avukatları duyurdu. Mahsuni Karaman "Hamleyi yapıp işi bitirdiler! AİHM kararı sonrası, Sn Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için gerekli hamle yapıldı. Bam’daki dosyası incelemeye alınarak karar onandı. Utanıyorum!" diye yazdı.

‘AİHM KARARINI DOSYAYI HIZLANDIRMAK İÇİN DİKKATE ALDILAR’

Artı Gerçek’e Remzi Budancır’ın haberine göre, Demirtaş’ın avukatları onama kararına tepki gösterdi. Kararın onamasını “Beklenen hamle geldi” sözleri ile tanımlayan avukat Ramazan Demir, “AİHM kararını dikkate aldılar. Ama bu dosyayı hızlandırmak için dikkate aldılar. Dosyanın esasına ilişkin değerlendirmek için değil” dedi.

AİHM kararından sonra kararın ‘normal olmayan’ bir hızda incelemeye alınıp karar verildiğini belirten Demir, “Demirtaş artık hükümlü olduğu için AİHM kararı boşa düştü. Karar kesinleşti. Diğer dosyalardan tutukluluğu devam ediyor. Diğer dosyalardan tahliye olsa bile bu dosyada hükümlü olduğu için cezaevinde kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Demir, bu kararla ilgili AYM’ye başvuracaklarını söyledi.

‘KARAR UTANÇ VERİCİ’

Avukat Mahsuni Kahraman tüm sürecin basının ve dünya kamuoyunun önünde cereyan ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dosyanın ön incelemeye alındığını hatırlatan Kahraman, “AİHM kararının ardından ‘işi bitiririz’ beyanları ile dosya hemen ön incelemeye alındı. AİHM kararının ardından, 14 günde böyle bir karar çıkıyor. Bunlar ifşa edilecek bir değerlendirmeyi de hak etmiyor. Herkes bunun farkında, ne olup bittiğinin farkında. Hukuk adına utanç verici bir durumdur” dedi.

YARGITAY’A İTİRAZ HAKKI YOK

Bu kararın kesin olduğunu, Yargıtay’a itiraz hakkının olmadığını ifade eden Kahraman, bundan sonra izlenecek yol ile ilgili şunları söyledi:

Sayın Demirtaş ile görüşeceğiz. Sayın Demirtaş’ın avukatlığını hukukçulardan oluşan bir ekip yapıyor. Hukukçu arkadaşlarımızla bunları değerlendireceğiz, atılması gereken adımlarla ilgili karar verildikten sonra kamuoyu ile paylaşırız.

Kaynak: Artı Gerçek