Geçtiğimiz yıl 4 Kasım'da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 399 gün sonra uluslararası katılımcıların, gözlemcilerin, milletvekillerinin güvenlik gerekçesiyle salona alınmamaları kararıyla başladı.

Duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş, SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı.

Demirtaş'ın bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşmanın 14.02.2018 tarihinde yapılmasına karar verildi.

Duruşma Ankara Adliyesi'nden Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki bir salona alındı. Gelen bin kişinin üzerinde izleyici arasından 150 kişi içeri alındı.

SALON TARTIŞMASI

Demirtaş'ın avukatları söz alarak, duruşmayı izlemek için gelen kişilerden çok az bir kısmının salona alınmasını, yabancı heyetin duruşmaya alınmamasını 'aleniyet ilkesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

Bir avukat da, "Daha düne kadar Ankara Adliyesi'nde görülecek olan dava bir anda Sincan Cezaevine alınıyor. Demirtaş'ın, 5 aydır tutukluluk durumu ile ilgili incelemesi başvurularımıza rağmen yapılmıyor. Bütün bunları değerlendirdiğimizde mahkemenin ciddiyetsiz ve kötü niyetli davrandığını görüyoruz" dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Ankara Adliyesi'nde 10 avukatın bir arada oturabileceği imkanlara sahip bir duruşma salonu yok. Sizin, duruşmanın daha büyük bir salona alınma talebiniz üzerine komisyon kararıyla duruşma bu salona alındı. Şimdi bütün avukatlar güzel güzel yerlerinde oturuyor. Önlerinde mikrofon. Buna rağmen bizim kötü niyetli olduğumuzu söyleminiz beni gerçekten üzdü' diye karşılık verdi.

SORUŞTURMA DİYARBAKIR'DA BAŞLATILDI: 142 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında 'terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme' suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLİYOR?

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş'ın tutukluluğuna gerekçe olan ve ilk duruşması 7 Aralık'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ana dava, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

DEMİRTAŞ MAHKEMEYE DİLEKÇE SUNDU

HDP Genel Merkezi, Demirtaş'ın bugün yargılanacağı Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne 12 sayfalık bir dilekçe yazdığı ve dilekçesinde duruşmaya bizzat katılmak istediğini belirttiğini bildirdi. Demirtaş, 12 sayfalık dilekçesinin sonunda mahkemeden şu isteklerde bulundu:

* SEGBİS konusunda CMK 196/4'ün değil, Avripa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6'ncı maddesinin esas alınarak, soyut yasa maddesi uyarınca ve gerekçesiz bir şekilde SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmama yönünde verilen hukuka aykırı kararın geri alınmasını, duruşmada hazır edilmeme karar verilmesini,

* Savunmamı üstlenecek yüzlerce avukat için yer tahsisini,

* Duruşmayı izleyecek aile, sosyal çevrem, hasın, yerli ve yabancı izleme heyetleri, HDP Genel Merkez, il ve ilçe teşkilatlarından gelecek izleyiciler dikkate alınarak salonun tahsisini,

* Duruşmada, avukatlarımla birlikte ve fiziksel yakınlık içerisinde oturacak şekilde salonun düzenlenmesini,

* Duruşmada, dizüstü bilgisayar, tepegöz vb araçlarla görsel savunma yapacağımdan, salonun bu teknik imkanlarla donatılmasını,

* Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçları ile duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere, önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa konulmasını talep ediyorum.

(Kaynak: Cumhuriyet)