Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Suruç katliamı sonrası 27 Temmuz 2015 tarihinde Meclis Grup toplantısında yaptığı konuşması sırasında ‘Hükümeti aşağılama’ iddiasıyla açılan davanın duruşması İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Demirtaş katılmazken, çok sayıda HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat ile Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar katıldı.
 
Duruşmada savunma yapan avukat Ercan Kanar, davanın düşürülmesini talep etti. Davanın idari bir birimin talimatı ile açıldığını kaydeden Kanar, Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanmasının anayasaya aykırı olduğunu aktardı.
 
DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ
 
Kanar’ın savunması ardından mahkeme heyeti, Demirtaş’ın savunmasının Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile mi yoksa bizzat duruşmaya katılarak yapacağı yönünde talebinin alınması için beyanın alınması ve buna göre duruşmaya katılma şeklinin belirlenmesine, Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 2016/533, Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 2016/582, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 2016/1463 ve Ankara 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 2016/877 esas sayılı dosyaların iddianamelerinin örneklerinin mahkemelerine gönderilmesine ve uygun görüldüğünde davaların birleştirilmesine karar verdi.
 
 Duruşma, 25 Nisan 2017 tarihine ertelendi.
 
(Kaynak: DİHABER)