HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı ve Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan ölümleri AİHM’e taşıyan avukatlardan Ramazan Demir’e Adalet Bakanlığı’nın talebi ile İstanbul Barosu tarafından disiplin soruşturması açıldı.

Soruşturmanın AİHM’in Cizre davası duruşmasından 1 gün sonra açılmasını eleştiren Demir, “Muhtemeldir ki AİHM önündeki savunmamızdan ve bakanlığın düştüğü durumdan rahatsız oldular” dedi.

‘YARGILAMA 3 YILDIR VAR AMA BAKANLIĞIN AKLINA ŞİMDİ GELDİ’

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Demir, Demirtaş’ın avukatlığını yapmasının yanı sıra sokağa çıkma yasaklarında Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan sivil ölümlerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyan isimlerden biri.

Hakkında açılan disiplin soruşturmasını eleştiren Demir, “AİHM, Cizre duruşmasından hemen bir gün sonra, duruşmada salonda bize karşı savunma yapan Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığının yazısı ile Adalet Bakanlığı harekete geçiyor. İstanbul Barosu’na yazı yazarak bu avukatın yargılaması var neden soruşturma açmıyorsun demiş. İşin ilginç tarafı da burada. Bu yargılama 3 yıldır var ama bakanlığın aklına şimdi gelmiş. Cizre duruşmasından hemen bir gün sonra” dedi.

‘BARO BAKANLIĞIN ORGANI GİBİ HAREKET EDİYOR’

“Muhtemeldir ki AİHM önündeki savunmamızdan ve bakanlığın düştüğü durumdan rahatsız oldular” diyen Demir, şöyle devam etti:

“Esas garabet ise İstanbul Barosu’nun avukatlık kanununa göre bu talebi geri çevirebilecek iken bunu yapmayıp talep doğrultusunda soruşturma açması. Bakanlığa karşı meslektaşının yanında durması gereken baro, bakanlığın bir organı gibi hareket edip bizi ve mesleğimizi hedef alıyor.”

Kaynak: Duvar