Hatay’da bir vatandaş, Demirtaş hakkında “olumlu” bir yorum yapınca, “terör örgütü üyesini övmek” suçundan sorgulandı. 

HDP, olayın tutanaklara geçmesinin ardından polisler hakkında suç duyurusunda bulundu

HDP, Eş Genel Başkanı Demirtaş için resmi tutanakta, “terör örgütü üyesi” ifadesini kullanan Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) polisleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

BirGün'de yer alan habere göre olay, 8 Ağustos Salı günü yaşandı. TEM polisleri tarafından gözaltına alınan ve ifadesi alınan bir yurttaşa "… terör örgütü üyesi olan bu suçtan tutuklanarak cezaevinde yatmakta olan Selahattin Demirtaş isimli şahsı övdüğünüz…" şeklinde skandal bir soru yöneltildi. Hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmayan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş için bu ifadelerin kullanılması ve resmi tutanağa geçirilmesine tepki gösteren parti yönetimi, ilgili polisler hakkında Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Polisler hakkında, “görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”ten suç duyurusunda bulunan parti yönetimi, şüpheli polislerin tespit edilerek etkili soruşturmanın başlatılmasını ve adil bir yargılama sonucu cezalandırılmalarını istedi.

“SUÇSUZLUK KARİNESİ YOK SAYILDI"

Eş Genel Başkan Demirtaş’ın yargılamasının henüz devam ettiğini ve duruşması dahi yapılamamışken peşinen suçlu ilan edilmiş olmasının hukukta yerinin olmadığı dile getirilen şikayet dilekçesinde, “Şikayet konusu olay suçsuzluk karinesinin nasıl yok sayıldığının göstergesidir” denildi.

“EŞ BAŞKANLARIN PROPAGANDALARINI YÜRÜTEBİLİRLER" 

Cumhurbaşkanı'nı ya da başka bir parti başkanını övmenin suç olmadığı gibi, Demirtaş'ı övmenin de suç olmadığı vurgulanan şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Müvekkilin eşbaşkanlığını yaptığı partinin üyelerinin, oy verdikleri partinin propagandasını yapması da terör örgütü propagandası değildir. Siyaset bir yarıştır ve hükümet partisi ile üyeleri, partilerinin propagandasını görsel ve yazılı olarak çeşitli mecralarda yapabiliyorlarsa, Türkiye'nin ikinci büyük muhalefet partisinin üyeleri de kendi partilerinin ve aynı zamanda parti eş genel başkanlarının propagandalarını yapabilmelidirler."