Bir yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanmasının ardından ilk kez bir duruşmaya getirildi. Daha önce kelepçe takılmak istenmesinden dolayı duruşmaya gelmeyen Demirtaş’ın yargılaması küçük salonda gerçekleşiyor. Salonun yetersiz olmasından dolayı birçok avukat ve basın mensubu duruşmayı dışarıdan izliyor.

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, duruşma salonuna giren Demirtaş içeride bulunan herkese el salladı. Demirtaş’ı gören izleyiciler de alkışlarla karşıladı. Fakat Demirtaş’ın etrafının sarılması nedeniyle izleyiciler jandarmaya seslenerek, “Etten duvar mı öreceksiniz. Burası açık duruşma” dedi. Demirtaş da, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’a, ”Başkan iyi misiniz?” diye sordu.

HDP Milletvekilleri diğer siyasi temsilciler ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Demirtaş’ın yanına giderek elini sıktı.

Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Başkanlar Üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Nadir Yıldırım Mahmut Toğrul, Hüda Kaya, Ayşe Acar Başaran, Celal Doğan, HDK Eş Sözcüsü ve EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, çok sayıda yabancı basın kuruluşu ve yabancı heyet izliyor. Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yargılanıyor.

‘EV ADRESİMİ EŞİM BİLİR’

Demirtaş kimlik tespiti sırasında ev adresini ezbere bilmediğini söyledi ve “Eşim burda o bilir” dedi. Salonda gülüşmeler oldu. Cep telefonunu sorulduğunda, “Dışarıda kaldı” diye cevap verdi.

Demirtaş, “Usule ilişkin taleplerim olacak öncelikle onu değerlendirdikten sonra iddianamenin okunmasını talep ediyorum. Dokunulmazlık ile ilgili usulsüzlükler var buna dair ara karar verilmeli. SEGBİS kaydı yapılacak ama bunların özet olarak tutanağa geçmesini istiyorum avukatlarımın süreci hızlandırması için” dedi.

Demirtaş, beyanına şu sözlerle başladı; “Gelen arkadaşlara ve dışarıda bekleyenlere öncelikle teşekkür ediyorum. Bazı cümlelerimin özetle tutanağa geçmesini istiyorum. Şu anda o kısımla ilgili konuşuyorum. Sanık sıfatıyla tutuksuz olarak yargılanmama rağmen tutukluluk şartlarında çıkıyorum. 14 aydır ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. 20’den fazla dava dosyasında tek bir defa hakim karşısına çıkmadım. İlk defa hakim huzurunda savunma yapma hakkı buluyorum. 3’ü mahkemeniz tarafından toplam 97 duruşma yapıldı hakkımda tamamı gıyabımda gerçekleşti ya da SEGBİS dayatması yapıldı. 20 civarında segbis ile ifade alınması dayatıldı.”

‘DEMİRTAŞ ONURUMUZDUR!’

Demirtaş duruşması öncesinde Bakırköy Adliyesi’nde birçok partili duruşmayı izlemek için adliye binası önünde bekliyor. Duruşmayı izlemeye gelenler polisin üst aramasından geçirilirken, tek tek kimlik kontrolleri de yapıldı. Adliye binası önünde duruşma saatini bekleyenler, “Demirtaş onurumuzdur, siyasi tutsaklar onurumuzdur, faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.