Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 17-18 Kasım tarihleri arasında, içerdeki on bin kişiye destek olmak için on binlerce kişi ile açlık grevi yapacaklarını duyurdu.

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, açlık grevleri ve anadilde savunmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümetinin anadilde savunma ile ilgili bir adım attığını ifade etti ve bu adımı küçümsemediklerini belirtti.

Demirtaş, anadilde savunma ile ilgili düzenlemenin içinde eksiklikler olduğunu, bunu da komisyonlarda tartışarak düzelteceklerini söyledi. Demirtaş, hükümetin bunun dışında pozitif bir adımının olmadığını kaydetti.

BAŞBAKAN PARANOYA YAŞIYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hangi cezaevinde ölüm çıkacağını bekleyen bir pozisyonda olduğunu belirten Demirtaş, Başbakan’ın paranoya yaşadığını, herkesin kendisine komplo hazırladığını zannettiğini belirterek, "Başbakan açlık grevlerinin de kendisine karşı komplo olarak değerlendiriyor" dedi.

Demirtaş, "Hapishanelerden çıkacak bir ölüm, onun için bir yenilgidir" şeklinde konuştu.

'48 SAATLİK AÇLIK GREVİ EYLEMİ YAPILACAK'

Demirtaş, açlık grevleri ile ilgili bir dizi eylem kararı aldıklarını belirterek, 17 Kasım Cumartesi günü 10 bin kişinin katılacağı 48 saatlik bir açlık grevi eylemi yapılacağını söyledi.

Demirtaş, bu kararı almalarının nedeni olarak, açlık grevi konusunda çok yoğun talep olduğunu, bu talepleri 48 saatlik dayanışma açlık grevi ile karşılamayı düşündüklerini ifade etti. Demirtaş, açlık grevlerine, sağlık koşulları elveren herkesin katılabileceğini söyledi.

"Çözüm için bir ses de sen çıkar" sloganıyla başlatılan her akşam saat 19:00’da yapılan ışık söndürme eylemlerini Diyarbakır dışındaki illere de yayarak yaygınlaştıracaklarını söyleyen Demirtaş, halkın balkonlarda, camlarda tencere ve tava çalarak eylemlere katılmasının yanı sıra evlerinin önüne çıkarak eylemlere katılmasını istediklerini söyledi.

'HEYKEL MERAKLISI DEĞİLİZ'

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başlattığı idam tartışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "Bir haftadır idamı savunan Başbakan, Seyit Rıza'yı övüyor. Kendisi şov dünyasının en önemli aktörüdür" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın idamını tartışmayı kendisinde hak görenler, Öcalan'ın heykelini karşısında görür" dedi. Demirtaş, "Heykel meraklısı olduğumuzdan değil, idam tartışmasına karşı çıkmayanlar heykel tartışmasında gıkını çıkarmasın" diye konuştu.

Demirtaş, İmralı'daki tecridin kaldırılması ile tecridin sona ereceğini belirterek, "İmralı’daki tecridi bitirmek 1 saatlik iştir" dedi.

'MÜDAHALE KONUSU TEHLİKELİ BİR KONU'

Demirtaş, hapishanelerde sürdürülen açlık grevdekilere zorla müdahale edilmesi durumunda yaşanacaklar konusunda da, "Müdahale konusu tehlikeli bir konudur. Tıbbi müdahale daha ciddi bir kaosa neden olabilir. Birkaç kez düşünülmesi gerekir. Zorla müdahale olursa geçmişte cezaevi katliamları gibi olabilir" şeklinde konuştu.