Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için, Rusya ziyaretinin ardından Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada "Cumhurbaşkanına hakaret" ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapsi istendi.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapsi istendi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 9 kişinin farklı tarihlerde BİMER'e şikayette bulunduğu anlatıldı. Söz konusu şikayette, Demirtaş'ın 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyaretinin ardından Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada "bölücülük faaliyetinde" bulunduğu, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı hiçe saydığı", Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar verdiği belirtilerek yasal gereğinin yapılmasının istendiği kaydedilen iddianamede, söz konusu şikayetin ardından soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

İddianamede, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Demirtaş hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret“ suçundan kovuşturma izni verildiği hatırlatıldı.

Demirtaş'ın suçlamalardan haberdar olması ve delillerini bildirmesi için adresine çıkarılan davetiyeye rağmen süresinde savunmasını ve suçlama ile ilgili delillerini savcılığa ulaştırmadığı belirtilen iddianamede, Demirtaş'ın savunma ve delilerinin tespit edilemediği kaydedildi.

Demirtaş'ın Rusya gezisinin ardından yaptığı konuşmaya da ayrıntılı olarak yer verilen iddianamede, “Söz konusu açıklamada yer alan ifadelerin soruşturma makamınca görüş açıklama ve eleştiri sınırlarını aşan ifadeler olarak değerlendirilmiştir" ifadeleri yer aldı. İddianamede, söz konusu ifadelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. Maddesi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği ifade edildi.

AİHS'in 10. Madde içtihatlarının dahi ifade özgürlüğüne çeşitli sınırlar getirdiği kaydedilen iddianamede, “Şüphesiz genel olaylarla ilgili konularda ve siyasi tartışma konularında açıklamalar yapılabilir. Bu demokratik toplumun önemli bir işlevidir. Ancak bu değerlendirmelerin muhatabı kişilerin itibarı ve hakları konusunda da belli sınırlamalara tabidir. Kendisine hakaret edilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'dır. Bu hususta kabul edilebilir eleştiri sınırlarının normal bireyden daha geniş olması savunulabilir. Ancak Cumhurbaşkanı ve temsil ettiği makamın yasal korumadan da faydalanması gerektiği unutulmamalıdır. Şüphelinin açıklamasında kullandığı ifadelerin eleştiri sınırlarını aştığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığını kabul etmek gerekir" denildi. 

İddianamede, Demirtaş'ın “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi. İddianame kabul edilirse Demirtaş, Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.