ANKARA- 21 Mart 2006 tarihinde Adana’da düzenlenen Nevruz kutlamasında Nevruz efsanesini anlatan Emek Partisi yöneticisi Halil İmrek, mizah dergilerine kapak olabilecek bir deşifreye dayanılarak mahkum oldu.

Demirci Kova kendi eli ile yaptığı zehirli kılıçla DEHAP’ın yanına gider..

Polisin kaset tutanaklarından yaptığı çözümlemede İmrek’in “Değerli emekçiler” şeklindeki sözleri “Değerli EMEPçiler” şeklini aldı. Dava dosyasında ‘Demirci Kawa’ yerine ‘Demirci Kova’, ‘Zalim Kral Dehak’ yerine de ‘Zalim DEHAP’; ‘Nevruz kutlu olsun’ anlamındaki ‘Newroz piroz be’, ‘Newroz firoz be’ yazıldı. Nevruz efsanesi ise tutanaklara “DEHAP amansız bir hastalığa yakalanmıştı... Demirci Kova’ya gelince Demirci Kova kendi eli ile yaptığı zehirli kılıçla DEHAP’ın yanına gider ve DEHAP’ı öldür” diye yansıdı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bu tutanakları baz alarak İmrek’e terör örgütü propagandası yapmak suçundan Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

‘Özensiz davranılmış’

İrmek konuşmasında PKK’dan hiç söz etmediğini belirterek suçlamaları reddetti, avukatı ise “Tutanağı hazırlayan görevliler özensiz tutumları ile müvekkilin yargılanmasına sebep olmuş, adaleti yanıltmıştır” dedi. 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise İmrek’e terör örgütü propagandası yapmak suçundan önce 1 yıl hapis cezası verdi, ardından iyi halden dolayı cezayı 10 aya indirdi. İtiraz üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Başsavcılık İmrek’e verilen cezanın onanmasını istedi. Davanın temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak.

Nevruz efsanesinde Demirci Kawa’nın zalim Kral Dehak’a karşı halkını ayağa kaldırması ve hep birlikte verilen özgürlük mücadelesi konu ediliyor.

Radikal