Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi Avukat Ramazan kendisine verilen Uluslararası Barolar Birliği (IBA) 2017 İnsan Hakları Ödülü’nü aldı. Demir, ödülünü alırken; “Uluslararası Barolar Birliği 2017 İnsan Hakları Ödülünü, tutuklu olan, yargılanan ve hak mücadelesi veren bütün meslektaşlarım adına kabul ettim. Ödül, başta Tahir Elçi olmak üzere, Cizre’de hayatını kaybedenlere, ailelerine ve Şırnak halkına adanmıştır” dedi.

IBA’nın resmi internet sitesinden ödülle ilgili yapılan açıklamada Ramazan Demir’in, 2009’dan beri özellikle Türkiye’deki Kürt bölgelerinde yardıma ihtiyacı olan avukatları ve gazetecileri savunan bir hukuk insanı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
“Demir değerli insan hakları çalışmaları nedeniyle maalesef iki kez suçlamalarla ve ciddi sorunlarla karşılaştı. Nisan 2016’da Demir, TUAD (Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği) için yaptığı çalışma nedeniyle terörle ilgili faaliyetlerle itham edildi. Avukatlar, Demir’i hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının korkusuz bir savunucusu olduğuna inandıklarından dolayı bu ödüle layık gördü.”

Ödül gerekçesinde ayrıca Demir’in, “İnsan haklarının korunması ve ilerletilmesine yönelik çabaları ile önemli kişisel değişiklikler yarattığı, uluslararası etki ve sürdürülebilirlik açısından son derece zorlayıcı ve tehditkar durumlarda savunma çalışmalarını yaptığı” ifade edildi.