Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 30 ilde 284 Delta varyantının, biri İstanbul olmak üzere 3 farklı ilde 3 kişide de Delta Plus varyantının görüldüğünü açıkladı.

Dört soruda Delta varyantı hakkında bilinenler...

DELTA VARYANTI NE KADAR BULAŞICI?

Alman Daimî Aşı Komisyonu'nun (Stiko) açıklamasına göre Delta varyantı (B.1.617.2) Mart 2021'den beri yeni vakalarda baskın olan Alfa (B.1.1.7) varyantına göre daha bulaşıcı.

İngiliz bilim insanları da Delta'nın Alfa'dan yüzde 60 daha bulaşıcı olduğunu ifade ediyor.

korona vakalarında Delta'nın görülme oranı da sürekli artıyor. Haziran sonu itibarı ile Almanya'da yeni vakaların hemen hemen yarısının Delta varyantı olduğu tahmin ediliyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn Temmuz ayında Delta payının yüzde 70 ila 80 düzeylerine çıkmasının beklendiğini söyledi.

DELTA VARYANTI DAHA MI TEHLİKELİ?

Delta varyantının hastalığa yol açma kabiliyetinin (patojenlik) daha yüksek olduğu henüz kesinlik kazanmadı.

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler Haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada varyantın diğer varyantlara göre hastaneye yatışa daha fazla neden olduğu bilgisini paylaştı.

Alman Çocuk ve Genç Sağlığı Cemiyeti Genel Sekreteri Dr. Burkhard Rodeck de Federal Meclis'te geçen hafta yaptığı açıklamada Delta'nın hızlı yayıldığını ancak diğer varyantlara göre öldürücü olmadığını ifade etti.

DELTA PLUS NEDİR?

Delta'nın bir alt varyantı olan Delta Plus (B.1.617.2.1) ilk kez 11 Haziran tarihinde Hindistan'da görüldü. Varyantın ilk kez Güney Afrika'da görülen Beta (B.1.351) varyantı gibi ek bir diken (spike) proteini taşıdığı belirtiliyor.

Bilim insanları bu nedenle virüsün daha bulaşıcı olabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü varyantı "endişe verici" olarak sınıflandırdı.

Varyant şimdiye kadar aralarında Türkiye, ABD, Çin, Rusya, İsviçre, Polonya ve İngiltere'nin de bulunduğu bazı ülkelerde görüldü.

AŞILAR DELTA KARŞISINDA NE KADAR ETKİLİ?

İsrail'de yeni yapılan bir araştırma ise BioNTech aşısının Delta varyantı karşısındaki etkinliğinin koronavirüsün ilk hali üzerindeki kadar yüksek olmadığını ortaya koydu.

Sonuçları Jerusalem Post gazetesinde yer alan araştırmada BioNTech'in Delta karşısındaki etkinliği yüzde 60 ile 80 arasında ölçüldü. Aşının Alfa varyantı karşısındaki etkinliği ise yüzde 90.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe