Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz günü aynı aileden Yaşar Dedeoğulları (65), Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30), İpek Dedeoğulları(57), Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları’nı (35) katleden Mehmet Altun, daha sonra evi ateşe vererek, olay yerinden kaçtı. 

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 kişi, dün emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilenlerden 10'u tutuklanarak, cezaevine gönderildi. 

"Delillerin tam olarak toparlanmaması, HTS analizlerinin devam etmesi, kriminal raporların tam olarak ikmal edilmemesi ile siber inceleme raporlarında dijital materyallerin incelemesinin devam etmesi, olay günü şüphelilerin bulundukları yerler ile ilgili kamera ve tanık araştırması işlemlerinin devam etmesi, suçun asli faili olup halen hakkında yakalama kararı bulunan firari şüpheli ile olan münasebetleri" sebebiyle A.Ç, V.K, Y.Ç, Z.A, A.K, A.K, İ.K, İ.A, İ.A ve R.Ç., "kasten öldürme" suçundan tutuklanırken, 4 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Saldırgan Mehmet Altun'un eşi Z.A., babası İ.A., annesi İ.A. ve kardeşi A.K. tutuklananlar arasında yer aldı. Ancak saldırgan 6 gündür tüm aramalara rağmen bulunmadı.

Dedeoğulları tarafından güvenlik gerekçesiyle evlerine takılan kameraların birinde ortaya çıkan görüntülerde saldırgan Altun, evin bahçesinde silah zoruyla bir araya getirdiği ailenin 7 bireyini katlediyor. Evdeki diğer iki kamera kaydının çözümlenmesine dair ise henüz savcılık tarafından aile avukatına bilgi verilmedi. Görüntü kayıtları, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’yla görüşen avukat heyetine de izletilmedi. Sadece savcılık tarafından yapılan çözümlemenin detayları avukatlarla paylaşıldı. 

GÖRÜNTÜLER ÖNCE SABAH VE ATV’YE VERİLDİ

Varolan kamera kayıtları da savunma makamına verilmeden ATV ve Sabah grubuyla paylaşılmıştı. Duruma tepki gösteren aile avukatı Abdurrahman Karabulut, şunları söylemişti: 

“Müvekkillerim katile saldırmış, o da kendini korumak istemiş gibi bir algı yaratılmak isteniyor. Temelinde bu zihniyet vardır. Bunların artık ne olduğunu çok iyi biliyor ve tanıyoruz. 45 dakikalık kamera kaydı var. Katil önce olay yerine geliyor, konuşuyor. Başsavcının anlatımına göre sonra silah ve benzinle gelerek, aileyi katlediyor. Ama onlar işine gelen kısmı yayınlayıp, kamuoyunda saldıran Dedeoğulları ailesiymiş gibi algı yaratılmaya çalışılması, vicdansızlık ve ahlaksızlıktır.”

'YAKALANMAMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ PLANLI VE TEK KİŞİ YAPILMADIĞININ GÖSTERGESİDİR'

Saldırganın günlerdir yakalanmamasını da saldırının planlı ve organize yapıldığının göstergesi olduğuna işaret eden Karabulut, “Katil ve yahut katille işbirliği yapan kişiler, bu organizasyonu yapmışlar. Katliamın ardından nasıl kaçacaklarını, HTS kayıtlarından ve telefon sinyallerinden nasıl kurtulacaklarının planını yapmışlar ve birileri ustaca bunu yönlendirmiş. Yoksa emniyet tarafından spontane gelişen cinayet vakalarında ya da başka suçlarda suç sonrası çok kısa sürede failler yakalanıyor. 4 gündür yakalanmamasının en büyük sebebi, katliamın önceden tasarlanarak, planlı ve tek kişi tarafından yapılmadığının göstergesidir. Yönlendiren birilerinin var olduğunun, planlamayı yapanlar arasında profesyonel kişiler olduğunun da göstergesidir.” 

Avukat Maviş Aydın da Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşmesinde görüntülere dair kendilerine anlatılanları şöyle aktarmıştı:

“Soruşturma kapsamında 3 kamera kaydı alınmış. Birinin çözümlemesi yapılmış. İki tanesinin çözümlenmesi yapılmamış. Çözümlenmesi yapılan kamera kaydında tek failin girdiği 35-40 dakikalık kayıt var. Bu tek kameradan yapılan incelemede, sadece bir saldırgan görülüyor. Diğer kamera incelenmediğinden bir şey söylemiyorlar. 

Görüntü çözümlemesi yapılan kamera kaydında fail, saat 17.50 sıralarında aracını getirip, evin bahçe kapısına yanaştırıyor. O anda evin en küçük kızı ile diğer ablası arka komşudan geldiği görülüyormuş. Fail arabasını yanaştırınca ayaküstü sohbet ediyorlar. Sonra fail içeri giriyor. Fail ile baba Yaşar Dedeoğulları, sandalyede karşılıklı oturuyorlar. O arada evin kadınları yanlarda taşların üzerine oturuyorlar, 5 kişi falan. Biraz konuşuyorlar. O görüşmenin süresi yaklaşık 20 dakika falan. Sonra faili uğurluyorlar. 18 dakika sonra fail geri geliyor. Geri geldiğinde aile faile, kendileri kapıyı açıyor. Adam içeri giriyor, oturuyor. Elinde mavi bir poşet varmış, poşetten silahını çıkartıyor. Fail ateş edince, evin küçük kızı failin üzerine atlıyor, silahı almak için. Sonra bir kadın daha adamın üzerine atlıyor, silahı almak için uğraşıyorlar. Sonra diğerleri dahil oluyor. Fail bir şekilde kendini sıyırıyor. Biraz uzaklaşıyor, sonra dönüp hepsine ateş ediyor.”

Kaynak: MA