Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Diyarbakır’ın Lice İlçesi Yalımlı Köyü’nde 1994 yılında, torunu ile tarlaya gittikten sonra bir daha haber alınamayan ve 11 yıl sonra kemikleri bulunan Bahri Budak ile torunu Metin Budak davasında Türkiye’yi aileye 30 bin euro manevi tazminata mahkum etti.

Lice’nin Yalımlı Köyü’nün, 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılması üzerine o zaman 60 yaşında olan Bahri Budak ailesi ile birlikte Silvan İlçesi’ne göç etmek zorunda kalmıştı.

Budak 29 Mayıs 1994 günü 14 yaşındaki torunu Metin Budak ile boşaltılan köyündeki tarlasına gitmek için Silvan’dan ayrılıp Yalımlı Köyü’ne gitmiş ve kendilerinden bir daha haber alınamamıştı.

Budak ailesi, 2005 yılında köylerine dönüp tarlalarını sürerken, Bahri ve torunu Metin Budak’a ait kemik ve eşyalar bulmuş, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemede bu kemiklerin dede-toruna ait olduğu ortaya çıkmıştı. Yürütülen soruşturmada bir sonuç alınmayıp dosya zaman aşımına uğrayınca, gözler AİHM’e açılan davaya çevrildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bugün açıklanan karara göre, Bahri ve Metin Budak davasında Türkiye, ‘yaşam hakkının ihlali, etkili soruşturmanın yapılmaması ve etkili iç hukuk yollarının bulunmaması nedeniyle’ aileye 30 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkeme, ayrıca avukatlık ücreti olarak da 5 bin euro ödenmesi kararını verdi.

Kararı değerlendiren ailenin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, mahkemenin kararında dede- torunun öldürülmesinde kullanılan kurşunların MKE yapımı olması ve sadece güvenlik güçleri tarafından kullanılması nedeniyle de hükümete sorumlu tutmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.