DBP Van il Eş Başkanları Ökkeş Kava ve Caziye Duman gece çıkarıldıkları Van 2.Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. Eş Başkan'a "örgüte üye olmak" iddiasıyla suçlandı.

Delil olarak parti binasında arama esnasında bulunan bayraklar gösterildi. Eş Başkanlar bunlardan kendilerinin arama esnasında haberdar olduklarını söylediler.

Arzu Yıldız’ın Haberdar’da yer alan haberine göre, Eş Başkan'lara aramada elde edilen malzemelerin sorulması, gözaltı kararına kadar savcılığın elinde somut bir delil olmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Avukatları suçlamaları redderken, tutuksuz yargılanmalarını istedi.

 Ancak hakimlik talepleri reddetti. İki Eş Başkan aynı zamanda Newroz günü tutuklanmış oldu.

Van 2.Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan başkanlar mahkemedeki sorgusunda şunları anlattı:

Ökkeş Kava sorgusunda şunları anlattı:

" Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, önceki ifadelerimi aynen tekrar ederim, ben 2016 yılı ocak ayında eş başkanlık görevine başladım, yaklaşık 15-20 gün tebriklerle geçti, daha sonra da bütün ilçelerde kongre çalışmalarını yaptık, dolayısıyla bu güne kadar zamanımın en fazla yüzde onunu parti binasında geçirmişimdir, binada aramalarda ele geçirilen tüm evraklar raporlar, fiilemalar ve bayraklar 2015 öncesi dönemine aittir, bu nedenle bizim sorumlu tutulmamız hukuken mümkün değildir, parti binası günde 100 den fazla kişinin girip çıktığı bir binadır, bizde zaten sadece sabahlan yarım saat uğrayıp günün diğer kısmını dışarıda geçiriyoruz, bende evli 4 çocuk babasıyım, sabit ikametgahım vardır, kaçmam söz konusu değildir, bütün faaliyetlerimiz hukuki çerçevede olmaktadır, bu nedenle serbest bırakılmayı, veya hakkımda adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını talep ediyorum, dedi.

Ben Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nda vermiş olduğum ifademi tekrar ediyorum,  dedi.

Şüphelinin savcılıkta vermiş olduğu ifadesi okundu, soruldu: Doğrudur, bana aittir, dedi.

Şüpheliye 17/03/2016 tarihli arama ve el koyma tutanağı okundu, soruldu; benim hiçbir şekilde binada bulunan malzemelerden haberim yoktur. arama esnasında bina içerisinde bulunduğunu öğrendim, dedi.

Şüpheliden soruldu: Parti binası içerisinde ele geçirilen ve duvarlarda asılı bulunan öcalan posterleri PKK KCK'ya  ait bayraklar biz eş başkanlığına seçilmeden önce bina içerisine getirilmiştir, bizim binanın diğer katlarına bile görme fırsatımız olmadı, dedi.

Şüpheliye Van Cumhuriyet Başsavcılığında alınan 29/04/2015 tarihli ifade tutanağı okundu sonıldu: bahsi geçen ifadedeki kişiyi tanımıyorum, bu kişinin örgüte katılımı ile ilgili hiçbir bilgim ve fikrim yoktur, parti göreve başladığımdan beri tamamen parti tüzüğüne ve yasalara uygun olarak faaliyet göstermiştir, dedi.

Şüpheliye Van İl Emniyet Müdürlüğünde alınan 07/02/2015 tarihli müşteki beyanı okundu soruldu: ben kesinlikle parti binasında yargılama yapıldığına İlişkin birşey duymadım, ilk defa böyle bir şey şimdi duyuyorum, dedi.

Şüpheliden soruldu: Ben göreve başlamadan önce aynı partinin İpekyolu İlçe Eş Başkanlığı görevini yürütüyordum, bu ilçe binası İse eski Edremit durağı denilen yerde başka bir binadadır, dedi.

Dosyadaki diğer tüm bilgi ve belgeler okundu soruldu: Aleyhime Olan hususları kabul etmiyorum dedi."

Caziye Duman sorgusunda şunları söyledi:

"Üzerime atılı suçlamay kabul etmiyorum, cumhuriyet savcılığındâ vermiş olduğum ifademi aynen tekrar ediyorum, ben yaklaşık olarak 2 aydır demokratik kurulu genel partisinin yan ilinin eş başkanlığını yapıyorum sabit ikametgah sahibiyim, ayrıca iki çocuk annesiyim, söz konusu parti binasının sadece ikinci katının sorumluluğu bize aittir, diğer 5 katın tümüne hakim olmamız mümkün değildir, bahsettiğim nedenlerle serbest bırakılmamı veya adli kontrolkatan verilmesini talep ediyorum, dedi.

"Ben Nan Cumhuriyet Başsavcılığı'nda vermiş olduğum ifadem doğrudur tekrar ediyorum" dedi.

Şüphelinin savcılıkta vermiş olduğu ifadesi okundu, soruldu: Doğrudur, bana aittir, dedi.

Şüpheliye 1710312016 tarihli arama ve el koyma tutanağı okundu, soruldu; benim hiçbir şekilde binada bulunan malzemelerden haberim yoktur. arama esnasındabina içerisinde bulunduğunu öğrendim, dedi.