Cumartesi Anneleri / İnsanları adalet arayışlarının 587. haftasında 27 Mayıs’tan bu yana haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sordu.

Uluslararası kamuoyunu derhal harekete geçmeye çağırdı.

HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Ferhan Encü ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da katıldığı eylemden önce polis güvenlik gerekçesiyle üst araması yaptı.

Eylemde Cumartesi Anneleri herkesi, Kerime Külter'in "Oğlum nerede?" sorusuna "Hurşit Külter nerede?" diyerek eşlik etmeye çağırdı.

ANNE KÜLTER: OĞLUMUN ELİNİ BIRAKMAYACAĞIM

Gönderdiği ses kaydı ile eyleme katılan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in annesi Kerime Külter bütün annelerin el ele verip bir an önce ölümlerin önüne geçmesini istediğini söyledi.

30 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in annesi Kerime Külter, “Bütün anneler el ele verelim. Çocuklarımızı bulalım. Biz anneyiz. Oğlumun onların elinde olduğunu biliyorum. Oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim. Oğlumun elini bırakmayacağım. Anneler omuz omuza vereceğiz. Ben kanımın son damlasına kadar çocuğumu aramaktan vazgeçmeyeceğim. Oğlumu bulana kadar mücadele edeceğim” diye seslendi.

BİLİNEN YANIT

Marmara Üniversitesi öğrencisiyken 24 Aralık 1994 tarihinde gözaltına alınan ama bir daha kendisinden haber alınamayan İsmail Bahçeci'nin kardeşi Umut Bahçeci de konuşmasında Hurşit Külter'den haber alınmamasını devletin bir ayıbı olarak nitelendirdi.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, 30 gündür Hurşit Külter'in akıbetini sorduklarını belirtti. Şırnak'ta idari yetkililere yaptıkları başvurulara "Böyle bir kişi gözaltına alınmadı" yanıtı verildiğini hatırlattı.

"Davutoğlu vaadini gerçekleştirdi. Beyaz Toroslar Kürdistan'a indi."

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Bu haftaki açıklamayı Ümit Tekay Dişli okudu.

Şırnak'taki ablukalar ve hükümetin savaş politikalarının hatırlatıldığı açıklamada HDP'nin Meclis’e Hurşit Külter'in bulunması için sunduğu önergenin kabul edilmediği anlatıldı.

Savunma Bakanı Fikri Işık'ın "İçişleri Bakanlığı bir mülkiye müfettişini bu konunun araştırılması ve incelenmesiyle ilgili görevlendirmiş, şu anda inceleme devam etmektedir" sözlerinin yetersizliği vurgulandı.

Külter’de hala haber alınamamasından duyulan endişenin tekrar edildiği açıklamada "Kürt siyasetçi Hurşit Külter'in gözaltında kaybedilmek istendiğine dair kuvvetli emareler olduğunu düşünüyor ve bu durumun yeni gözaltında kayıplar dalgasının başlangıcı olmasından derin endişe duyuyoruz” denildi.

“Gözaltından kaybetme, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olması nedeniyle, tüm insanlık ailesini ve insanlık onurunu hedef alır.

“Külter şahsında insanlık ailesinin hedef alınmasına dönük uluslararası kamuoyunu derhal harekete geçmeye çağırıyoruz.”

(Kaynak: Bianet)