Ahmet Davutoğlu, AKP’nin 18 yıl önce kuruluş toplantısını yaptığı Bilkent Otel’de Gelecek Partisi’nin tanıtım toplantısında hedeflerini açıkladı.

İsim vermeden AKP iktidarını ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Davutoğlu, “Lider kültü”nü reddettiklerini belirterek ülkeyi yönetenlerin “iktidarda kalmak” dışında bir dertlerinin olmadığını ifade etti.

Ailenin siyasal hayatın dışında tutulması gerektiği mesajı ile Erdoğan’ı eleştiren Davutoğlu, hedeflerinin yeni bir anayasa yapılması, demokratik parlamenter sisteme geçilmesi, kapsayıcılık ve ortak akıl olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “güç devşirme” aracı olarak görülen yargıda  kapsamlı reform vaadinde bulundu.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Gelecek Partisi’nin 154 kişilik Kurucular Kurulu’nda Davutoğlu dışında 18 eski AKP milletvekili, 3 eski AKP il başkanı yer aldı.

Rum asıllı Dimosthenis Rafeletos, Ermeni asıllı Etiyen Mahçupyan ve Süryani asıllı Nazmi İrak, eski büyükelçiler Ümit Yardım ve Yusuf Ziya Özcan, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, 15 Temmuz’da yaşamını yitiren AKP’li Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok da yer aldı. Partinin amblemi yeşil ve beyaz renklerden oluşan beş köşeli “çınar yaprağı” oldu.

Bu arada, 143 sayfalık parti programında, modern Alevi örgütlerinin talepleri göz önünde bulundurularak cemevlerine hukuki statü tanınması, eğitim ve istihdama yönelik taleplerine eşit yurttaşlık hakkı ve demokratik uzlaşı temelinde çözüm bulunacağı kaydedildi.

Programda anadilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanılmasının aidiyet bilincini güçlendireceği vurgulandı.