Türkiye'nin, Suriye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi için NATO'ya çok yakında resmi başvuru yapacağı öne sürülmüştü.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, Ankara'nın füzelerin konuşlandırılması için kısa süre içinde NATO'ya resmi teklif sunacağı iddia edilmişti.

'ABD SEÇİMLERİ BEKLENDİ, ŞİMDİ NATO ŞEMSİYESİYLE FÜZELER YERLEŞTİRİLEBİLİNİR'

Reuters'in bir Dışişleri yetkilisinin dayandırdığı haberde Türkiye, ABD ve diğer müttefikleri ile Patriot füzelerinin, Suriye içindeki bazı bölgeleri korumak için kullanılması ihtimalini istişare ettiği belirtilmiş, füzelerin, Suriye rejiminin muhaliflere ve sivillere yönelik saldırılarını durdurmak için ele alınan senaryolardan biri olduğu belirtilmişti. Habere göre aynı yetkili; planlamanın, ABD'deki seçimler sebebiyle askıda olduğunu, şimdi sonuçları belli olmasından sonra füzelerin NATO şemsiyesi altında yerleştirilebileceğini dile getirdiğinin de altı çizilmişti.

ERDOĞAN FÜZE İDDİALARINI YALANLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Endonaz'yada gazetcilere yaptığı açıklamada, füze iddialarıyla ilgili olarak "NATO’dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız" diye konuştu.

DAVUTOĞLU: NATO PATRIOT VERMEYE HAZIRLANIYOR

Erdoğan'ın açıklamasından sonra konuyla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, NATO'nun Türkiye'ye patriot sistemi vermeye hazırlandığını söyledi. 

Davutoğlu, konuyla ilgili açıklamasını Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptı.

Yaptığı resmi temasların ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Akçakale'de meydana gelen olayların ardından NATO'nun olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdiğini hatırlattı ve toplantıda gelebilecek her türlü tehdide karşı patriot füze sistemlerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin opsiyon olarak ele alındığını söyledi. NATO'nun bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Davutoğlu, önlemlerin yalnızca patriotlarla sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekledi.