Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le İstanbul’da dün yaptığı görüşmede ele alınan konular arasında 1915 Ermeni Soykırımı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, geçen Nisan ayında Almanya Parlamentosu gündemine getirilen Ermeni Soykırımı tasarısına ilişkin yaşanan hareketlilik sürecinde Merkel ile birçok kez telefonda görüştüklerini belirtti.

Açıklamada, Doğu Perinçek’in Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden ifadeleri nedeniyle yargılanmasının, “ifade özgürlüğü” ihlali olduğu yönünde karar veren AİHM’nin bu kararının çarpıtılarak lanse edilmesi dikkat çekti.

AİHM’nin kararını çarpıtan açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “AİHM’in son aldığı karar da göz önüne alınıp, bu konuda Avrupa’daki tartışmaların artık daha akademik düzeyde cereyan etmesi gerektiğine inandıklarını” söyledi.

Davutoğlu, arşivlerin de kullanılması konusunda bugün uzman tarihçilerin de içinde olduğu bir tarih komisyonu oluşmasının Türkiye için her zaman atılması gereken bir adım olarak değerlendirildiğini, bu konuda da kendilerinin yapacağı, geliştireceği her türlü inisiyatife destek vereceklerini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında, Türkler ile Ermeniler arasında tarihi bir uzlaşının gerçekleşmesi için çalışacak bir ortak tarih komisyonu konusunda da her türlü iş birliğine hazır olduklarını kaydetti.

Davutoğlu-Merkel görüşmesine ilişkin Almanya Federal Hükümeti’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türkiye olarak Alman tarihçilerinin de yer aldığı tarih komisyonuna katılma ve destek verme konusunda Merkel’in ilkesel tutumunu bir kez daha ifade etmek istediğini dile getiren Davutoğlu, Türkiye ve Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’nda birlikte olduklarını hatırlattı.

FINANCIAL TIMES: AB’NİN TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Davutoğlu Merkel’le görüşmesi sırasında AİHM’nin Perinçek kararını çarpıtan açıklamalarda bulunmuş olsa da, Merkel’in, Avrupa Birliği’nin (AB) Ermeni Soykırımı konusundaki tutumunda değişiklik olamayacağını savunduğu öne sürüldü.  

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi konuya ilişkin olarak yayımladığı haberde, Merkel’in “yeşil ışık yakmadığı iki talep” arasında Ermeni Soykırımı konusunun bulunduğunu yazdı.

Haberde, Osmanlı Ermenilerine yönelik olarak uygulanan soykırım konusunda AB’nin tutumunda değişiklik talebine karşılık Merkel’den olumlu bir yanıt alınamadığı öne sürüldü.