Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin Cerattepe bölgesinde kurulmak istenen altın madenine karşı günlerdir direnişlerini sürdüren Artvin halkının temsilcileriyle görüşecek.

Yeşil Artvin Derneği’nin bir süredir Cerattepe ile ilgili hükümet ile görüşme taleplerine olumlu yanıt geldi.

Davutoğlu dernek temsilcileriyle yarın saat 11:00’da Ankara’da görüşeceğini açıkladı.

CERATTEPE

20 yıldır madene karşı fiili ve hukuki mücadele yürüten Artvin halkı 21 Haziran 2015’ten beri tuttuğu nöbete güvenlik güçleri birçok kez saldırmıştı.

Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı’nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.

Kafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.

Artvin’in tüm içme suları Cerrattepe’den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var.

50 BİN AĞAÇ KESİLMEK İSTENİYOR

İzin istenilen 31,8 hektarlık alanın tamamı ormanlık alan. Proje sahasında kesilecek ağaç sayısı yaklaşık olarak 50.300 adet.

Bölgede ilk kez 1987’de sondajlar yapıldı. 90’lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995’te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu.

2005’te maden ruhsatları iptal edildi. 2009’da Danıştay’ca onandı. 2012’de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı. Projeyi Cengiz Holding’in şirketi Et Bakır A.Ş. yürütüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.

Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 750 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor. Bilirkişi heyeti 14 mart’ta keşif yapacak.

Cengiz Holding Akuuyu nükleer santrali, 3 havalimanı, Ilısu Barajı gibi birçok tartışmalı projenin ortaklarından.