Aralarında İlkay Akkaya, Ahmet Ümit, Ali Nesin, Aydın Engin, Erol Katırcıoğlu, Gencay Gürsoy, Mesut Yeğen, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Özcan Alper, Pakrat Estukyan, Oral Çalışlar, Yasemin Göksu gibi çok sayıda akademisyen, yazar, sanatçı ve aydının olduğu grup 4 Nisan 2012 günü Ankara’da başlayacak Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanması ile ilgili bir açıklama yaptılar.

 

“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN BİR SONUCU”

Aydınlar, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin önde gelen sorumlularından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın 32 yıl sonra, yargılanmak üzere mahkeme önüne çıkarılmasının bir başlangıç olduğu gibi, aynı zamanda hepimizin yıllardır sürdürdüğü demokrasi ve özgürlük mücadelesinin bir sonucu olduğunu belirtti.

 

Yapılan açıklamada, “Habis bir ur gibi siyasal sistemi kuşatan ve aradan geçen bunca zamana rağmen mevcut anayasasıyla, yasalarıyla, kurum ve uygulamaları ve ruhu toplumsal dokumuza musallat olan 12 Eylül Darbesi ile hesaplaşma-yüzleşme sağlanmadan, demokratik bir siyasal ve toplumsal yaşamın bu topraklarda yeşermesi pek mümkün görünmüyor” denildi.

 

“BU DAVA HİÇBİR ZAMAN SAHİPSİZ KALMAYACAK”

“Binlerce insanımız yaşanan acıları unutmadı, yaralar kapanmadı ve bu nedenle bu dava hiçbir zaman sahipsiz kalmayacak” diyen aydınlar, gerek ülkeyi darbeye götüren planlanmış süreçte ve gerekse darbe sonrasında yapılanların binlerce insanımızın hayatına mal olduğunu ve yüz binlercesinin geleceğini kararttığını belirtti.

 

Bu insanlık suçunu işleyen bütün sorumluların gerçek anlamda ve evrensel hukuk ilkeleri ışığında yargılanmasının ancak güçlü bir toplumsal duyarlılık eşliğinde gerçekleşebileceği belirtilen açıklamada, bu amaçla dayanışma, destek ve davranış birliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Aydınlar, bu gerekçelerle herkesi 4 Nisan 2012 günü gerçekleşecek ilk duruşmaya katılmaya ve tarihe tanık olmaya davet ettiler.

 

‘4 Nisan’da Ankara’dayız’ diyen aydınların isimleri alfabetik sıraylaşöyle:

 

Abdullah Onay, Ahmet Demirel, Ahmet Kardam, Ahmet Ümit, Ali Nesin, Ali Şenalp, Atilla Aytemur, Aydın Engin, Ayşe Gözen, Bekir Ağırdır, Besim F. Dellaloğlu, Bülent Bilmez, Cafer Solgun, Cem Öz, Cemil Ertem, Cezmi Ersöz, Cihan Uzunçarşılı Baysal, Coşkun Aral, Çagatay Anadol, Elçin Macar, Erol Katırcıoğlu, Erol Kızılelma, Erol Köroğlu, Esra Mungan, Fahri Aral, Fatma Gök, Fehim Caculi, Fehim Işık, Ferdan Ergut, Gencay Gürsoy, Güney Çeğin, Hacer Ansal, Hakan Vreskala, İlkay Akkaya, Korhan Gümüş, Levent Yılmaz, Mahir Günşıray, Mahmut Boynudelik, Mahmut Mutman, Mehmet Ö. Alkan, Melike Demirağ, Mesut Yeğen, Murat Özbank, Murat Paker, Müge Karalom, Nabi Yağcı, Nevzat Çelik, Nükhet Esen, Nükhet Sirman, Nil Mutluer, Okan Akhan, Oktay Özel, Oral Çalışlar, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Özcan Alper, Özgür Gürsoy, B.Özgür Sarıoğlu, Pakrat Estukyan, Pınar Uyan, Rauf Kösemen, Salman Kaya, Sami Evren, Sefa Feza Arslan, Semih Bilgen, Sennur Baybuğa, Serpil Çakır, Serpil Sancar, Sezai Sarıoğlu, Süha Oğuzertem, Tuğyan Aytaç Dural, Teoman Pamukçu, Ufuk Uras, Uğur Kutay, Umur Coşkun, Ümit Şahin, Volkan Aytar, Yasemin Göksu, Yasin Ceylan, Yusuf Uludağ, Yüksel Selek, Yüksel Taşkın, Zerrin Boynudelik, Zeynep Kadirbeyoğlu, Zeynep Tanbay, Ziya Halis ve Bajar Müzik Grubu