Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın bir numaralı tutuklu sanığı olduğu 28 sanıklı İkinci Balyoz Davası’nın, önceki gün avukatlara verilen ek delil klasörlerinde bulunan belgelerden Balyoz Planı’na karşı çıkan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli 13 komutanın nasıl ve kim tarafından tutuklanacağı bilgisi alındı.

Belgelere göre halen Balyoz Davası sanığı olan Tuğamiral Kadir Sağdıç ve Fatih Ilgar’ın da aralarında olduğu 24 subay, “darbeye karşı geleceği” düşünülen ve daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Yener Karahanoğlu, Bülent Alpkaya, Metin Ataç, Eşref Uğur Yiğit’in yanı sıra Ömer Esentürk, Engin Heper, Necati Kurt, Nusret Güner, Bülent Bostanoğlu, Ahmet Aksoy, Ahmet Şenol, Hüseyin Çiftçi ile halen Donanma Komutanı olarak görev yapan ve Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenenMurat Bilgel gibi hassas noktalarda görev yapan askerleri tutuklamakla görevlendirildi. Yine belgeye göre tutuklama yapacak subaylara “Ateş gücü yüksekMP-5marka silahlar yemin metni okutulup, imzalatılarak” teslim edildi. Belgenin altında Milli Savunma Bakanlığı tarafından görevinden alındıktan sonra Balyoz Davası’nda tutuklanan Abdullah Gavremoğlu’nun adı da yer alıyor.

Habertürk'ün haberine göre NATO Birleşik Görev Gücü’nde uluslararası suların güvenliği için 25 ülke askerine komuta ederken tutuklama kararı üzerine Türkiye’ye dönen ve Balyoz Soruşturması’nda tutuklanan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul’a ilişkin belgeler de delil klasörlerine girdi. Buna göre Balyoz’da yer alan Suga Planı’na göre Yunanistan ile kriz çıkarmak için yapılan iki plan 13 Aralık 2002’de Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda değerlendirildi. Tümamiral Sinan Ertuğrul’un da aralarında olduğu 7 subayın yaptığı toplantıda balıkçı tekneleriyle ilgili sürtüşme çıkarma planının “Beklenen etkiyi oluşturmayabileceği” ancak İleryoz Adası’na yapılması planlanan Amfibi Harekâtı’nın Yunanistan’ın teyakkuz durumunda değişiklik yaratabileceği belirtildi. Balyoz sanıklarının özellikle Donanma Komutanlığı’nın bulunduğu Gölcük ve bağlı tüm birliklerde “Özel Haber Elemanı” ağı kurduğuna dair belgeler de ek delil klasöründe yer aldı. Görevlendirilen bu kişilere dönemin Donanma Komutanı Özden Örnek’in bilgisi dahilinde “Haber Alma Ödeneği Sarf Yönergesi, DKY/14-6” aracılığıyla ödeme yapıldığı, ayrıca göreve başlarken de bir yemin metni okutulduğu belirlendi.

MP-5: Yakın mesafe ağır muharebe silahı

*Alman yapımı,
*Tek tek ve seri atış yapabiliyor.
*Sabit ve seyyar dipçikleri var.
*50-60 metre mesafeden köklü ağaç gövdesinde 10 santim derinliğinde delik açabiliyor.
*Bir dakikada 650 mermi atıyor.