Kenan Evren hakkında 2000 yılında iddianame hazırlayan eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, hayatını kaybetti.

Kayasu'nun, akciğer kanseri nedeniyle tedavi görüyordu. Sacit Kayasu'nun cenazesi pazar günü Şakirin Camii'nde öğlen kılınacak cenaze namazı sonrasında Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Kayasu, Evren hakkında, darbe yapmak ve darbeye teşebbüs etmek suçlarından 28 Mart 2000'de iddianame hazırlamış ancak bu iddianame hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

İHRAÇ EDİLDİ 

28 Mart 2000 tarihinde, Adana Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, 1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren hakkında darbe yapmak suçundan iddianame hazırladı. Bu nedenle önce açığa alındı, daha sonra da meslekten ihraç edildi ve hakkında dava açıldı.

1 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında idam istemiyle iddianame hazırlayan ve sonra görevinden uzaklaştırılan Adana eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu 'yu, "görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle" 2001 yılının Nisan ayında 1 yıl hapis cezasına mahkum etti.

9. Ceza Dairesi, Kayasu'ya verdiği 1 yıllık hapis cezasını, önce 10 ay hapis cezasına indirdi, sonra da 988 milyon lira para cezasına çevirdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ayrıca Kayasu'ya verilen para ve üç ay süreyle memuriyetten men cezalarını da erteledi.

AİHM'DE KAZANDI

Kayasu bunun üzerine emeklilik hakkını elde ettiği için emekliliğini talep etti ve emekli oldu. Meslekten ihraç kararını AİHM'e taşıdı.

13 Kasım 2008’de AİHM’deki davayı kazandı. Mahkeme Kayasu'nun "ifade özgürlüğünü kısıtladığı" için Türkiye'yi 41 bin avro (dönemin kuruyla yaklaşık 82 bin YTL) tazminata mahkum etti.

Kayasu Haziran 2009 tarihinde bianet'e yaptığı açıklamada 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için 12 Eylül 2010’da zamanaşımı dolacağını belirterek “İddianamem hazır, görev bekliyorum” demişti.