Kolin İnşaat’ın termik santral için 6 bin zeytin ağacını söktürdüğü gün yürütmeyi durdurma kararını açıklayan Danıştay 6. Dairesi için CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel HSYK’ya şikâyette bulunacağını açıkladı.

Kolin inşaat’ın kararı önceden bildiği için son gece 6 bin ağacı söktürdüğünü belirten Milletvekili Özel, kararın yazımının 18 gün sürmesini de eleştirdi.

Sümeyra Tansel'in Taraf'ta yer alan haberine göre Kolin İnşaat’ın Danıştay’ın kararını önceden öğrendiğini belirten Özel  “Şirket o kararı en az bir ya da iki gün önceden öğrendi. Çünkü son günlerde tel örgülerin üzerine girişleri zorlaştıracak kesici teller yerleştirdiler. Arazide beş metrede bir nöbetçi koyup, ağaçların söküleceği gece için önlemlerini aldılar” dedi.

Valilik, kaymakamlık ve jandarma hakkında da görevlerini yerine getirmedikleri için suç duyurusunda bulunacağını ifade eden Özel “Vali kendisiyle yaptığım görüşmede ‘Ben enerji ihtiyacını birkaç zeytinden üstün görüyorum’ demişti. Jandarma komutanına da şirketin böyle bir olaya kalkışabileceğini belirterek önlem almasını istedim ancak hiçbir şey yapılmadı” dedi.

Öte yandan Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası 6 bin ağacın söküldüğü alanda tekrar ağaçlandırma yapılması için harekete geçti. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Baran Bozoğlu “Ağaçları algı yönetimi için kestiler. İnsanlar, “Zaten ağaçlar kesildi o zaman Termik Santral yapılsın” diye düşünsün istediler. Ancak biz yarın (bugün) aynı alanda tekrar ağaç dikeceğiz” dedi.

Kolin İnşaat’ın 17 Mart günü bölgede termik santral yapmak için onay aldığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için de mahkemeye gideceklerini belirten Bozoğlu, “Ayrıca ÇED raporunda şirketin belirli taahhütleri yerine getirmesi isteniyor. Şirketin bu taahhütleri yerine getirip getirmediğine de bakacağız. Getirmediyse Bakanlığın ceza kesmesi gerekiyor. Ayrıca suç duyurusunda bulunacağız” dedi.