MUĞLA’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’nde, Kürt kökenli bir kişi tarafından işletilen bir otelin alt katındaki restoranı basan 50 kişilik grup, camları kırıp masa ve sandalyeleri devirdi.

 

Üst katlara kaçarak canlarını kurtaran restoran çalışanlarının gruba molotofkokteyli atarak karşılık vermesi üzerine büyüyen olaylara polis ve jandarma müdahale etti. Güvenlik güçleri, toplanan 300 kişilik grubu otele yaklaştırmayıp, dağılmaları için ikna etmeye çalıştı.

 

Saat 14.30 sıralarında Dalyan’daki 3 katlı bir otelin altındaki restorana giden 3 genç, iddiaya göre ’Buraya Türkler’ giremez, denilerek içeri alınmadı. Bunun üzerine restoran çalışanları ile gençler arasında arbede yaşandı. İlk olaydan 4 saat sonra yaklaşık 50 kişilik bir grup, ellerinde sopa ve demir çubuklarla restoranı basıp, kapı ve pencereleri kırdı, masa ve sandalyeleri devirerek, ortalığı savaş alanına çevirdi. Otel ve restoranın Diyarbakırlı işletmecisi Murat Harman ve çalışanları üst kata kaçarak, canlarını kurtardı.

 

Grup, çalışanların kaçtığı üst katı taş yağmuruna tutmaya başladı. Restoran çalışanları da öfkeli kalabalığa, motolofkokteyli atarak karşılık verdi. Olaya ilk olarak Dalyan Jandarma Karakolu ve Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli 35 jandarma müdahale etti. Olayın duyulmasıyla birlikte grubun sayısı kısa sürede yaklaşık 300 kişiyi buldu. Kalabalığın artması üzerine polis ve Muğla İl Jandarma Komutanlığı’ndan takviye ekip istendi. Jandarma havaya ateş ederek grubu dağıtmaya çalıştı. Otelin etrafını güvenlik çemberine alan jandarma, grubun otele girmesine izin vermedi.

 

Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Ortaca İlçe Emniyet Müdürü Selami Bıçakçı, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı ve Ortaca Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cumali Tosun da olay yerine gidip, bilgi aldı. Yetkililer öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalışıp, dağılmaları için uyarılarda bulundu.

 

İŞLETMECİ VE ÇALIŞANLARI BİNADAN ÇIKARTILDI

Restoran işletmecisi Murat Harman ile 20 çalışanı güvenlik amacıyla restorandan çıkartıldı. Janrdarma araçlarına bindirilen işletme sahibi ile çalışanları İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü ve ifadelerine başvurulacağı belirtildi.

 

Restoranın bulunduğu otelin çevresinde bir kısmı dağılmasına rağmen yaklaşık 200 kişi bekleyişini sürdürürken, bu kişilerin içeri girmesini engellemek için jandarma güvenlik çemberini gelen takviye ekiplerle sıklaştırdı. Otelin çevresinde toplanan kalabalığın dağılması konusunda güvenlik güçlerince ikna çalışmaları sürdürüldü.

 

GERGİN BEKLEYİŞ SON BULDU

Güvenlik güçlerinin 6 saat süren ikna çabaları sonuç verdi, otelin çevresinde bekleyen yaklaşık 200 kişi sessizce dağıldı. Jandarma ekiplerinin otelin çevresinde güvenlik amaçlı beklemeye devam edecekleri belirtildi.

 

Öte yandan, bölgeye gelen Muğla CHP Milletvekilleri Nurettin Demir, Ömer Suha Aldan ve Tolga Çandar İl Jandarma Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Fevzi Kurşun’dan konu ile ilgili bilgi aldı.

 

DÜN AYAĞAZA’DAYDI

İki gün önce de İstanbul Ayazağa’da bir kıza laf attıkları iddia edilen inşaat işçileri ile mahalle sakinleri arasında taşlı sopalı kavga çıkmıştı. İnşaat’ta çalışan yüzlerce işçi kendilerine yapılan saldırılar nedeniyle işlerini bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kaldı. (Milliyet)