İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo dergisi karikatürlerini yayımladığı için Cumhuriyet Gazetesi ile iki yazarı hakkında resen soruşturma başlattı. Soruşturmaya gerekçe olarak ise 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' iddiası gösterildi.

SUÇ DUYURUSU

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi’nin Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlamasına tepki gösteren aralarında avukatların da bulunduğu bazı gruplar, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem yaparak, köşelerinde Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürleri yayınlayan gazetenin iki köşe yazarı ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

TÜRK VE TEVHİD BAYRAKLARI AÇIP SLOGAN ATTILAR

Adliye önündeki alanda toplanan Özgür-Der üyesi yaklaşık 50 kişilik grup Türk ve tevhid bayrakları açarak "Ceyda, Hikmet hesap verecek", "Tevhid, adalet, özgürlük", "Resule uzanan eller kırılsın" sloganları attı.

Eylemde konuşan gazeteci Adem Özköse "Bugün bizler burada peygamber efendimize yönelik bu saldırıyı, bu hakareti protesto etmek için ve başta Cumhuriyet Gazetesi olmak üzere bu gazetede peygamber efendimizin sözde resimlerini yayınlayanların haklarında dava açmak için toplandık" dedi.

"Allah resulü bir müslümanın herşeyidir, kırmızı çizgisidir" diyen Özköse, "Hiç kimse Müslümanların peygamberine hakaret edemez, saygısızlık yapamaz" şeklinde konuştu.

CHARLIE HEBDO SALDIRISINI YAPANLARA RAHMET DİLEDİ

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise konuşmasının sonunda Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren ve ardından düzenlenen operasyonla öldürülen Cherif ve Said Kouachi kardeşlere rahmet diledi ve "Rabbim mekanlarını cennet kılsın. İslamın izzeti için ödedikleri bedel ve fedakarlıktan dolayı cennetiyle mükafatlandırsın inşallah" dedi.

2 YAZAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Özgür Der’in eyleminin ardından gazeteci Adem Özköse ve avukatları Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın 14 Ocak’ta köşelerinde Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürünü yayınladıklarını öne sürerek köşe yazarları ile gazete sorumluları hakkında "Hakaret", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "Dini değerleri aşağılamak" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Hukukçular Derneği üyesi avukatlar da iki yazar hakkında hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa sundular. (Radikal)