Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  Ahmet Kaya'nın Paris'teki mezarını ziyaret etti.

Kaya'nın Paris'te Pere-Lachaise'deki mezarına çiçek bırakan Kalın, ölüm yıl dönümünde Kaya'yı mezarının başında tekrar rahmetle, minnetle yad ettiğini söyledi.

Ahmet Kaya'nın, Anadolu topraklarının yetiştirdiği 'yüreği büyük, gönlü zengin, yetenekli sanatçılarından bir tanesi' olduğunu söyleyen Kalın, şöyle devam etti:

"Tabii burada hüzünlü bir gurbet hikayesi var. Zira ülkesini, vatanını, toprağını, o toprağının taşını, suyunu, güneşini, rüzgarını bu kadar seven bir insanın ahir ömründe yurt dışında vefat etmesi aslında çok hazin bir hikaye. Bizde gurbet kelimesi ile gariban kelimesi, garip kelimesi aynı kökten gelir. Gurbette olmak garibanlıktır. Aslında bu dünyada olmak da gurbette olmak gibi birşeydir ama Ahmet Kaya'nın yaşadığı 'gurbette gurbet' gibi birşey oldu. Tabii unutulup gitmek, terk edilip gitmek Ahmet Kaya'ya yakışan bir tutum değildi. O hep ülkesinin güzellikleri için mücadele etmiş, kavga vermiş bir insandı. O yüzden ömrü boyunca 'acılara tutunarak yaşamayı' öğrendi. 'Saçlarına yıldız düşmüş, koparma anne' dediğinde o aslında bütün anaların yüreğinde taht kuran bir evladı ifade ediyordu, onun duygularını ifade ediyordu."

Kalın, kendisinin de halk müziği ile ilgilenen birisi olarak, Ahmet Kaya'nın eserlerini, yorumlarını dinlediğini, çaldığını ve söylediğini ifade etti.