Anayasa Komisyonu'nun görüşmeye devam ettiği değişiklik teklifi görüşmelerinde sürpriz kararlar çıktı.

Cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname çıkarma yetkisi tekliften çıkarılırken değişiklik teklifleriyle ilgili madde sayısı ise 21'den 19'a düşürüldü. 

Sputnik'te yer alan habere göre, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.

Anayasa değişiklik teklifinde 5. maddeden sonra 15. madde de düzenlemeden çıkarılacak. Bu da Cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname çıkarma yetkisini kapsıyor. 

'DOĞUŞTAN TÜRK VATANDAŞI OLMA' 

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, "Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildi. 

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILACAK 

AKP'nin anayasa değişikliği teklifinde, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.  

ANAYASA KOMİSYONU'NDA 8 ve 9. MADDELERİ DE KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin düzenlemeler içiren 8. madde Anayasa Komisyonu'ndan geçti.

Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisi teklifinin çıkarılmasına karar verildi. 21 maddelik değişiklik teklifi 19 maddeye düşecek. HSYK üye sayısı 12'den 13'e çıkarılacak.

Anayasa değişiklik teklifinin dokuzuncu maddesi de kabul edildi.