Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paskalya Yortusu dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak “Bizler, insanların din, dil, etnik köken ayrımına maruz kalmamalarının, kendi kültür, gelenek ve inançlarını özgürce yaşayabilmelerinin, dün olduğu gibi bugün de temel insan hakları arasında yer aldıgına inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın mesajı şöyle:

“Dini bayramlar, toplumda kardeşlik, sevgi ve saygının egemen olduğu; birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının yoğunlaştığı müstesna günlerdir.

“Paskalya da, muhtelif kilise ve gruplara mensup Hristiyan vatandaşlarımızın en önemli yortularından birini oluşturmaktadır.

“Tarih boyunca başka din ve kültürlere saygıyı esas alan bir medeniyetin mensupları olarak bizler, farklılıkları zenginlik biçiminde telakki etmenin, toplumumuzda birliğin pekiştirilmesi açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz.

“Bizler, insanların din, dil, etnik köken ayrımına maruz kalmamalarının; kendi kültür, gelenek ve inançlarını özgürce yaşayabilmelerinin, dün olduğu gibi bugün de, temel insan hakları arasında yer aldığına inanıyoruz.

“Bu duygu ve düşüncelerle, Hristiyan vatandaşlarımız başta olmak üzere, tüm Hristiyanlara Paskalya yortuları münasebetiyle tebriklerimi ve esenlik dileklerimi sunuyor, kendilerini en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

PASKALYA YORTUSU NEDİR?


Paskalya kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik geleneklerle kutlanıyor.

Bunlar arasında en yaygını çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve soğan kabuğuyla kaynatılarak dışı kırmızıya boyanan ya da boyayla süslenen Paskalya yumurtası hediye etmektir.

Paskalya, büyük perhiz adı verilen perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile kutsal hafta adı verilen son haftayı kapsıyor.

Paskalya Günü’nde yani Paskalya Pazarı’nda sona eriyor.