Britanya’da yayımlanan haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’i protesto etmek için şiir yarışması başlattı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Murray yarışmanın adını da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret şiiri yarışması” olarak belirledi.

Haberde, yarışmaya katılmak isteyenlerin şiirlerini [email protected] mail adresine göndermeleri istendi.

Douglas Murray, The Spectator dergisinin internet sitesindeki blog yazısında ise Erdoğan’ı “despot” olarak nitelendirdi.

Murray okurlarından, kendisi gibi Erdoğan hakkında beş mısralık esprili şiirler yazmalarını ve bu şiirlerin “olabildiğince hakaret içermesini” istedi.

Yazar, şiir yarışmasının galibinin de 23 Haziran tarihi öncesi açıklanacağını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

NDR’deki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tiye alan videonun ardından Almanya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması sonrası ZDF kanalında yayın yapan Neo Magazin Royale programı sunucusu Jan Böhmermann Erdoğan’a hitaben bir şiir yazmıştı.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, Alman Dışişleri Bakanlığı’na Böhmermann hakkında “Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun” diye yazılı nota vermişti.

Almanya hükümeti, Türkiye hükümetinin notası üzerine Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan uzmanların oluşturduğu bir komisyon kurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “hakaret” suçunu düzenleyen 185’inci madde uyarınca Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Erdoğan şiiri okuyun komedyen Böhmenmann hakkında soruşturma açılması için yaptığı başvuruyu kabul ettiğini açıklamıştı.