Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib ve göçmen krizinin gölgesinde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Brüksel'de bir araya geldi.

ERDOĞAN BASIN TOPLANTISINA KATILMADI

Brüksel'deki AB Konseyi binasında basına kapalı yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısına katılmayan Erdoğan, Brüksel'den ayrıldı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Von der Leyen, görüşmede 18 Mart Mutabakatı'nın ele alındığını belirterek Yunanistan sınırında göçmenlere yapılan müdahaleye ilişkin, "Aşırı güç kullanımının hiç bir türü kabul edilemez. Tüm müdahaleler orantılı olmalıdır" açıklaması yaptı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yaptığı konuşmada, AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, 18 Mart Mutabakatına ilişkin çalışma yürüteceklerini söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, göçmen mutabakatının uygulanması konusundaki görüş ayrılıklarını paylaştıklarını ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunun da masaya yatırıldığını kaydetti. Siyasi diyaloğun kısa, orta ve uzun vadede güçlendirilmesi için bu buluşmayı bir ilk adım olarak gördüklerini belirten Michel, "Önümüzdeki gün ve haftalar için çok önemli ve somut bir karar olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i Türk mevkidaşı Dışişleri Bakanı ile mutabakatın uygulanışı konusunda iki tarafın ortak bir tutum geliştirmesini sağlamak üzerine görevlendirme kararı aldıklarını" söyledi.