İSTANBUL/ETHA- Cumartesi Anneleri, kayıplarının bulunması için 391. kez Galatasaray'da buluştu. Kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, bu hafta İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik'in akıbetini sordu.

 

NASIL KAYBEDİLDİLER?

50 yaşındaki İbrahim Çelik, 10 Temmuz 1994 gecesi Batman'ın Soğuksu mezrasındaki evinden, maskeli ve silahlı 4 kişi tarafından "yer gösterme" gerekçesiyle alındı. 19 yaşındaki oğlu Edip Çelik de babasını yalnız bırakmamak için peşlerinden gitti. Merese Çelik tüm başvurularına rağmen eşinden ve oğlundan bir daha haber alamadı. Kayıplarının bulunması için yardım istedikleri karakoldan, "Gidip size Apo yardım etsin" cevabını aldılar.

 

İbrahim Çelik ve Edip Çelik kaybedildiğinde, Salih Şarman; Batman Valisi, Ünal Erkan; OHAL valisi, Doğan Güreş; Genelkurmay Başkanı, İsmet Sezgin; İçişleri Bakanı, Tansu Çiller; Başbakan ve Süleyman Demirel; İçişleri Bakanı'ydı.

 

18 YIL SONRA AYNI ACI

Bugünkü eylemde İbrahim Çelik'in kızı, Edip Çelik'in kardeşi Feryal Çelik söz aldı. Konuşmakta zorlanan Çelik, 18 yıldır kardeşi ve babasına dair hiçbir iz bulunamadığını belirtti, "Annem böbrek hastası. O ölmeden önce, kardeşimin mezarını bulmalıyız" dedi. İktidarı kastederek "Onlar bizi anlayamazlar" diyen Çelik, "Çünkü onların acıları yok" diye konuştu.

 

'SAVCI BİZDEN KEMİK İSTEDİ'

Gözaltında işkenceyle öldürüldüğü devlet tarafından da kabul edilen Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, vicdan, adalet ve ahlak için 391 haftadır Galatasaray'da buluştuklarını hatırlattı. "Kardeşim için 30 yıl bize, 'Firar etti' dediler. Ama sonunda işkenceyle öldürüldüğü ortaya çıktı" diyen Kırbayır, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Meclis raporunun üzerinden 14 ay geçti. Ancak ne bir soruşturma var, ne bir dava. Savcıya ne yaptıklarını sorduğumda bana, 'Bana bir kemik lazım' dedi. Ben de, 'Biz de zaten yıllardır bu kemiklerin peşindeyiz ve bu kemikleri sizden istiyoruz' yanıtını verdim."

 

'SAVAŞ POLİTİKALARINA ALIŞMAYACAĞIZ'

Gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da, toplumun ölümlere ve kayıplara alıştırılmak istendiğine dikkat çekti, "Buna alışmayacağız. Biz adalet ararken, onlar savaş politikalarını artırıyorlar. Her gün ölüm haberleri geliyor. Bu savaş politikalarına da alışmayacağız" diye konuştu.

 

'HİZBULLAH TETİKÇİLERİ YARGILANSIN'

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklama yapan Başak Can, İbrahim ve Edip Çelik'in ölümünden sorumlu olan Hizbullah tetikçileri Talat Rüzgar, Aziz Önlük, İlhan Önlük, Resul Güneş ve Çetin Dursun üzerindeki cezasızlığa son verilmesini istedi.

 

Hizbullah'ın bölgede JİTEM gibi yüzlerce faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğuna dikkat çeken Can, şöyle konuştu: "Devlet tarafından kurulan, eğitilen, silahlandırılan bu çete; JİTEM işbirliğinde '90'lı yıllarda Batman'ı kayıplar, faili meçhuller kentine çevirdi. Batman'da yaşananlar bugüne kadar kamuoyunun gündemine taşınmadı. JİTEM'in suçlarını kısmen deşifre edenler, Hizbullah'ın suçlarından hiç bahsetmedi. Batman'da işlediği insanlık suçları nedeniyle Hizbullahçılar yargı önüne çıkartılmadı. Başka suçlar nedeniyle yargılanan örgütün beyin takımı, AKP iktidarında evrensel hukuka aykırı bir biçimde salıverildi."

 

Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri, 392. haftada yeniden buluşmak üzere eyleme son verdi.