1995 yılından bu yana gözaltında kaybolan yakınlarını arayan ve her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda toplanarak oturma eylemi düzenleyen Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemleri öncesi Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesinin önemli bir bölümü polislerce ablukaya alındı.

Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar bariyerler ile kapatılırken, bölgede çok sayıda TOMA konuşlandırıldı. Cumartesi Anneleri’nin toplandığı Hazzopulo Pasajı da polisler tarafından kepenkleri indirilerek kapatıldı.

POLİS'TEN YÜRÜYÜŞE ENGELLEME

Cumartesi Anneleri, polis ablukasına rağmen, İHD İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyükparmakkapı Sokak’ta Cumartesi Annelerinin önünü kesti.

Yapılan görüşmede anlaşma sağlanamayınca kayıp yakınları burada oturma eylemine geçti. Basın açıklaması da engellemenin yaşandığı bölgede yapıldı. Açıklama sonrası Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları İHD İstanbul Şubesine döndü.

DİYARBAKIR'DAKİ EYLEME VALİLİK YASAĞI

Diyarbakır'da da kayıp yakınlarının saat 12.00’de Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlemeyi planladığı eylem valilik kararıyla yasaklandı.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri’nin eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen oturma eylemi yapmak isteyenlere polis saldırmış; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi darbedilerek gözaltına alınmıştı. Hafta ortasında konuya ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumartesi Anneleri’nin eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini söylemişti.

Dün basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ise ne olursa olsun kayıplarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirterek, bu hafta da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını açıklamıştı.

Kaynak: Evrensel