Bayram arifesinde Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, bu bayrama da buruk bir şekilde girdiklerini belirtti, yetkililere "Biraz vicdanlı olun" çağrısı yaptı.

Cumartesi Anneleri, 487. kez Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Ellerinde karanfiller ve kayıpların fotoğraflarıyla, aşırı sıcak altında kayıplarının akıbetini soran anneler, faillerin bulunmasını istedi. Bayram arifesi olduğunu hatırlatan aileler, "Sevdiklerimiz yanımızda olmadıktan sonra, bayram bizin neyimize" dedi.

‘ÖNÜMÜZ BAYRAM AMA NEREYE GİDECEĞİMİ BİLMİYORUM’

Bu haftaki oturma eyleminde ilk sözü, Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun aldı. Oturma eylemine elinde yasin, Kur'an ve bir bardak su ile gelmek istediğini ancak yanlış anlamlara çekilmesini istemediği için vazgeçtiğini söyleyen Hanım Tosun, "Önümüz bayram ama nereye gideceğimi bilmiyorum. Başbakan, bayramda annesinin mezarına gidecek, dua okuyacak. Ama bizim dua okuyacak bir mezarımız bile yok. Arşivleri açın artık, bize bir mezar taşı gösterin. Bu kadar vicdansız olmayın" dedi.

'MEZARA KARANFİL BIRAKMA HAKKI BİLE TANIMADINIZ'

Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır, "Bu bayramda herkes sevdiklerine ulaşmak için yollarda. Biz ise buradayız. Bayram bizim neyimize. Bizim abilerimizi, kardeşlerimizi, oğullarımızı, kızlarımızı, babalarımızı devlet katletti. Ama bir tanesinin kemiğini bulup bize teslim etmedi" dedi. Seçim arifesinde olduklarını ve kendilerinden oy istendiğini söyleyen Kırbayır, "Siz önce bu insanların acılarını dindirin. Bizlere bir mezara gidip karanfil bırakma hakkı bile tanımadınız" diye tepki gösterdi.

'OĞLUM YAŞASAYDI 40 YAŞINDA OLACAKTI'

Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, 24 Temmuz'un oğlunun doğum günü olduğunu ve yaşasaydı 40 yaşına gireceğini söyledi, oğlu için yazdığı mektubu okudu. Yıldız, "Anaların yürekleri yanmasın, evlat acısı çekmesin" diye konuştu. Oturma eyleminde, Hanife Yıldız'ın daha önce kaleme aldığı, bayramsız geçen bir günde oğlu için yazdığı yazı okundu.

'ZULME UĞRAYANLARLA BİRLİKTE OLACAĞIZ'

Bu haftaki basın açıklamasını, 12 Eylül'de kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren okudu. Yetkililerin bayramlarda kardeşlik, barış, huzur mesajları vereceklerini hatırlatan Eren, "Bizi mezarsızlığa mahkum edenler, bizi bayramsızlığa mahkum edenler, bize yalnızca zulmü reva görenler her zamanki gibi ikiyüzlülükleriyle karşımıza çıkacaklar" dedi.

"Bayram, bizim için akıbetlerini öğrenemediğimiz yakınlarımızın sonsuz acısının daha da derinleştiği gün demek" diyen Eren, Başbakan Erdoğan'a, "Daha kaç bayram sahte barış, kardeşlik, yaraları sarma nutukları atmayı sürdüreceksiniz? Daha kaç bayram temel hak ve özgürlüklerimizi çiğneyerek adaletsizliği egemen kılacaksınız? Daha kaç bayram, bizi evlatlarımızın akıbetini öğrenememenin cehenneminde yaşatacaksınız?" diye sordu.

"Bu bayramda da kayıplarımıza ulaşma, kaybedenlerden hesap sorma kararlılığımızı güçlendireceğiz" diyen Eren, şunları kaydetti: "Bizim kalbimiz Filistin için timsah gözyaşları dökenlerin, Telafer ve Rojava karşısındaki sessizliğine inat, yalnız kayıplarımızın değil, Gazzeliler, Telaferliler ve insanlığın değerlerini savunan Rojavalılar başta olmak üzere dünyadaki tüm mazlumların ve zulme direnenlerin yanında olacak."

Kayıp yakınlarının 487. buluşması, açıklamanın ardından sona erdi. (ANF)