Cumartesi Annelerinin düzenlemek istediği 700'üncü hafta etkinliğine polis izin vermedi. İçişleri Bakanlığı tarafından eylemin yasaklandığı belirtilirken, alana girmek isteyen İHD'lilere ve kayıp yakınlarına müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Saatlerce dağılmayan kitleye biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmeyi sürdüren polisin yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi. 

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri, 700'üncü haftaya hazırlık için sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) biraraya geldi. Kırmızı güller ve karanfillerle derneğe gelen Cumartesi İnsanları, üzerinde Cumartesi Anneleri yazan tişörtleri giydi. Görev dağılımının ardından hazırlanan pankart ve fotoğraflar Galatasaray Meydanı'na taşındı. Meydanın etrafını saran polisler Cumartesi İnsanları'nın meydana girişini engelledi. Meydanda bulunan Yapı Kredi Kültür Merkezi de polis ve güvenlik tarafindan kapatılarak fotoğraf çekmek yasaklandı.

‘KAPALI ALANA GİDİN!’

Polisler eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını söyleyerek kimsenin alana girmesine izin vermedi. "Burası İstiklal Caddesi, toplanma alanı değil” diyen polis, “Kapalı alana gidin ne yaparsanız yapın" dedi.

‘23 YILDIR BU MEYDANDAYIZ’

Polisin bu durumuna tepki gösteren gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, “Biz 23 yıldır bu meydana geliyoruz. Bu meydanda babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir” dedi. 

‘BU MEYDAN SİZİN AYNANIZ’

Bir diğer kayıp yakını da “Bu meydan sizin aynanız bu meydana iyi bakın” dedi. Kayıp yakınlarından bir diğeri ise tepkisini şu sözler ile gösterdi: “Bizi siz öldürdünüz. Şimdi bizi buradan kovuyorsunuz yarın bize bunu yapan devlet size de aynısını yapacak.”

DARP EDİLEREK GÖZ ALTINA ALDILAR

Tepkilerin ardından kayıp yakınları İstiklal Caddesi’nde bekleyeceklerini dile getirdi. Kayıp yakınlarının orada da kalmasına izin vermeyen polis müdahale etti. 

‘NE İSTİYORLAR ÇOCUKLARIMIZDAN’

Aralarında Beyza Kural, Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Besna Tosun, Faruk Eren, Kenan Yıldız ve Gamze Elvan'ın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Besna Tosun ve gözaltına kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da darp edilip gözaltına alınmak istendi. Ancak tepkiler üzerine ikisi de serbest bırakıldı. Emine Ocak bırakıldıktan sonra “Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan” diyerek tepki gösterdi. 

‘BU ZULÜMDÜR’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yaşanan duruma “Bu zulümdür” diyerek tepki gösterdi.  

Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun gözaltına alındığını sosyal medyadan duyurdu. 

POLİSTEN İKİNCİ MÜDAHALE

Kayıp yakınları daha sonra meydana yakın kafelere geçerek bekleyişini sürdürdü. Bir süre sonra yeniden toplanmak isteyen kitleye bir kez daha biber gazı ve plastik mermiyle müdahale eden polis Galatasaray Meydanı'nı boşalttı. Bu sırada yeni gözaltıların olduğu belirtildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Galatasaray Meydanı’na girmek isteyen aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişiye polis müdahale etti. İstiklal Caddesi'nde bulunan kafelere geçen kayıp yakınlarına polis burada da biber gazı ile müdahale etti. 

Müdahalenin ardından kayıp yakınları İstiklal Caddesi’nde tekrar bir araya geldi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in de bulunduğu çok sayıda kişi Galatasaray Meydanı’na girmek istedi. 

ÇOK SAYIDA KİŞİ DARP EDİLİP GÖZALTINA ALINDI

Polisler tarafından kitlenin önü Galatasaray Meydanı’nın girişinde TOMA ile kesildi. İçinde vekillerin de bulunduğu grup, TOMA’nın önünde kol kola girdi. Daha sonra polis gruba biber gazı ve plastik mermiler ile müdahale etti. Gruptakiler biber gazından etkilenirken, çok sayıda kişi burada da darp edilerek gözaltına alındı.  

KAFEYE DE MÜDAHALE ETTİLER 

Müdahalenin ardından grup tekrar İstiklal Caddesi’ndeki Hazzo Polo denilen kafeye geçti. Buraya da biber gazı ile müdahale eden polisler, kafalerin sandalyelerini ve eşyalarını kırdı. Polisin müdahalesi devam ediyor. 

‘ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK’

Polisin müdahalesine tepki gösteren gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, "Yeter artık siz bizden ne istiyorsunuz katiller yargılansın istiyoruz. Ölmek var dönmek yok. Katiller. Yeter be. Bu insanlardan ne istiyorsunuz" dedi. 

VEKİLLERE DE PLASTİK MERMİ SIKILDI
 
Meydanı terk etmemekte kararlı olan ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da bulunduğu kitleye polis birçok kez müdahale etti. TOMA önünde siper olan HDP ve CHP milletvekillerinin ayağına da plastik mermi sıkıldığı görüldü.

'TEK BAŞIMA DA OLSA O MEYDANDA OTURACAĞIM'

Müdahalenin ardından aynı zamanda bir Cumartesi Annesi olan Buldan açıklama yaptı. Gözaltılara tepki gösteren Buldan, “Annelerin sessiz çığlığından korkan bir ülke yaratıldı. Bu kadar büyük bir ahlaksızlık yapılamaz. Bizler 700 haftadır çocuklarımızın kemiklerini arıyoruz. Çocuklarımızın kemiklerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bugün tek başıma dahi olsam o meydanda oturacağım” dedi.

‘BU DEVRAN DÖNECEK’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da polisler ile tartıştı. Polis amiri Paylan'a, "Benim polislerim ne gerekiyorsa onu yapacaklar" dedi. Paylan ise "Bu devran dönecek" diyerek yanıt verdi.

AHMET ŞIK: BUNUN HESABINI SORMAYAN NAMERTTİR

Gözaltılara engel olmaya çalışan HDP milletvekili Ahmet Şık sert müdahalede bulunan polise "Sizin hükümetiniz ve bakanınız yasadışıdır. Ama sanmayın ki bu işin hesabı sorulmayacak" diye tepki gösterdi. 

YASAĞI CUMARTESİ ANNELERİ DUYURDU

İlk saldırıdan kısa bir süre önce Cumartesi Anneleri sosyal medya hesabından emniyet görevlilerinin kaymakamlığın talimatıyla eylemi engellediğini yazdı.  

SEZGİN TANRIKULU: TALİMAT SOYLU'DAN  

Eylemin yasaklanmasının ardından İçişleri Bakanı’nı arayan Sezgin Tanrıkulu eylemin bizzat Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını belirtti.