Cumartesi Anneleri/ İnsanları’nın  bu haftaki eylemine de mesaj gönderen Hurşit Külter'in annesi Kerime Külter, "Sormadığımız, derdimizi anlatmadığımız, kapısını çalmadığımız kimse kalmadı. Ama Hurşit'imden bir tek haber bile yok" dedi.

Cumartesi Anneleri'nden Hepgül Bozoğlu da, tüm yetkililerin sustuğuna dikkat çekerek, "Bir tek Kerime Külter susmuyor ve 'Oğlumu istiyorum' diyor" diye konuştu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 588'inci haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

"Failler belli kayıplar nerede" pankartını açıldığı eylemde, kayıplarının fotoğrafları ve 37 gündür kendisinden haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in fotoğrafları taşındı.

Eylemde, ilk önce 21 Ocak 1995'te gözaltına alındıktan 5 gün sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak konuştu.

Sivas Katliam'ının yıldönümüne değinen Ocak, katliama sebep olanların bu gün hükümet eli ile terfiler aldığını hatırlattı. Ocak, "Dün diri diri insanları yakanlar, yakınlarımızı gözaltında kaybedenler, bugün yakıp yıkmaya da, gözaltında kaybetmelere de devam ediyor" dedi.

YENİ KAYIPLARA İZİN YOK

Ocak'ın ardından söz alan, 9 Ekim 1995'te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, yıllardır kayıplarını aramak, akıbetlerini sormak için toplandıkları Galatasaray Meydanı'nın kayıplar devam ettiği takdirde kendilerine yeterli gelmeyeceğini söyledi.

Tosun, "Ben bu ülkeyi yönetenlere tekrar sesleniyorum. Hurşit Külter için hala geç değil. Onu sağ aldılar, biz de sağ istiyoruz" dedi. Tosun, gözaltında kaybettirmenin artık eskisi kadar kolay olmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

'KAPISINI ÇALMADIĞIMIZ KİMSE KALMADI'

Yapılan konuşmaların ardından 37 gündür kayıp olan Hurşit Külter'in annesi Kerime Külter'in eyleme gönderdiği mesaj okundu.

Anne Külter, eyleme gönderdiği mesajında, Cumartesi Anneleri'nin eylemini selamladı ve şöyle devam etti:

"Merhaba sevgili Cumartesi Anneleri, mücadelenizi saygıyla selamlıyorum. Aranızda olmayı çok isterdim ama maalesef fiziki koşullarım buna izin vermiyor. Ancak bilmenizi isterim ki ruhum ve canımla sizinle birlikteyim. Hepinizin bildiği üzere Hurşit 37 gündür kayıp.

“Hurşit sadece benim çocuğum değil, hepinizin çocuğudur. Tıpkı sizin çocuklarınızı kendi çocuklarım kabul ettiğim gibi, sormadığımız, derdimizi anlatmadığımız, kapısını çalmadığımız kimse kalmadı. Ama Hurşit'imden bir tek haber bile yok. Kimsenin çoluğu çocuğu kaybolmasın diyedir, benim de, sizin de mücadeleniz. Belki bunu anlamıyorlar ama bir gün mutlaka anlayacaklar. Onurlu ve sürekli bir barış olsun diyedir bunca yıllık mücadele. İnşallah oğlum Hurşit başta olmak üzere tüm kayıplar bulunur, bir daha analar ağlamaz."

TÜM YETKİLİLER SUSUYOR

Anne Külter'in mesajının okunmasının ardından 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay'ın akıbeti soruldu.

Cumartesi Anneleri'nden Hepgül Bozoğlu'nun okuduğu basın açıklamasında, "Bu topraklar da hukuk yok, yargı yok, yurttaşların can güvenliği yok" dedi. 37 gündür kayıp olan Külter'in akıbetini sormaya devam edeceklerini söyleyen Bozoğlu, "Sorularımızı cevaplaması gereken Başbakan susuyor, İçişleri Bakanı susuyor, Genelkurmay Başkanı susuyor, Emniyet Genel Müdürü susuyor ve Şırnak Başsavcılığı susuyor. Bir tek Kerime Külter susmuyor ve 'Oğlumu istiyorum' diyor" dedi.

'HUKUKUN İŞLETİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Ailesine bir süre önce polis tarafından takip edildiğini söyleyen Gülünay'ın 32 yaşındayken işe gitmek üzere evden çıktığı sırada gözaltına alındığını belirten Bozoğlu, o günden sonra Gülünay'dan haber alınamadığını söyledi. Yıllarca Gülünay'ı arayan aileye, 31 Ekim 2012'de hukukla aykırı bir şekilde 20 yıllık zaman aşımından dolayı dosyanın kapatıldığı bilgilendirilmesinin yapıldığını hatırlatan Bozoğlu, karara itiraz edildiğini fakat hiçbir sonuç alınamadığını kaydetti.

Bozoğlu, "Gülünay'ın gizlenen akıbeti, 24 yıldır açığa çıkarılmamış olunması, bu ülkenin ayıbıdır. Artık Yeter! Göstermelik yargılamalar değil, hukukun işletilmesini istiyoruz" diye konuştu.

(Kaynak: DİHA)