Cumartesi Anneleri/İnsanları, kaybedilen yakınlarının akıbeti sormak için her hafta olduğu gibi bu haftada İstanbul, Diyarbakır, Batman ve İzmir’de bir araya geldi.

Kaybedilenlerin yakınları, Galatasaray Meydanı’nda 602’inci haftasında bir araya gelirken Diyarbakır, Batman ve İzmir’de 400’üncü hafta da buluştu.

Diyarbakır’daki eyleme katılan DBP Eş Başkanı Sabahat Tuncel, Hurşit Külter’in gözaltında olduğu günlerce inkar edildiğini söyledi.

‘KÜLTER 13 GÜN GÖZALTINDA KALMIŞ’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle 400’üncü hafta eylemini, Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Bu haftaki eyleme, İHD, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Diyarbakır Barosu avukatları, Barış Anneleri Meclisi, KJA, KESK bileşenleri, ESP, DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Besime Gonca ve Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak, kayıp yakınları ile yüzlerce kişi katıldı.

Kayıp yakınları adına İHD Başkanı Raci Bilici konuştu.

‘KÜLTER’İN GÖZALTINDA OLDUĞU KABUL EDİLMEDİ’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, kayıp yakınlarının 400 haftadır sürdürdükleri adalet arayışının aynı zamanda kendilerine umut vaat etiğine dikkat çekti.

Tuncel, “Türkiye bu gerçekle yüzleşmediği sürece gerçek anlamda bir barış mümkün değildir. İnsanların yaraları sarılmadığı sürece gerçek anlamda özgürlükten, barıştan söz edemeyiz” dedi.

DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in aylar sonra ortaya çıkmasına da çok sevindiklerini dile getiren Tuncel, bunun üzerinden bir linç kampanyası yürütülmek istendiğini söyledi.

Tuncel, “Külter’in gözaltında olup olmadığını her gün sorduk. Gözaltında olduğu kabul edilmedi. 13 gün gözaltında kalmış. Bu bir kayıt dışı gözaltıdır. Türkiye’nin bunu görmesi gerekiyor” diye konuştu.

DEMİRTAŞ’TAN 400. HAFTA MESAJI

İHD Üst Kurul Delegesi HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da kayıp yakınlarının 400’üncü hafta vesilesiyle kısa bir mesaj gönderdi. Kayıp yakınlarının yürüttüğü eylemin adaletin sesi olduğunu belirten Demirtaş, ailelerin yürüttüğü onurlu mücadeleyi yürekten kutladığını söyledi.

İSTANBUL 602. HAFTADA BİR ARAYA GELDİ

İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları, gözaltında kaybedilen ya da faili meçhul cinayete kurban giden yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 602’inci haftasında taleplerini yeniledi. Bu hafta, 29 Ekim 1995 tarihinde Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltında kaybedilen 12 kişinin akıbeti sorularak adalet talep edildi.

MEDYA KURULUŞLARININ KAPATILMASINA TEPKİ

1993 yılında Urfa gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya, “Devletin başındaki Tansu Çillerin istediğini öldürttüğü zaman o radyo vardı ve bugün kapatılıyor. Sesimizi duyuran İMC TV ve Med Nuçe kanalları kapatıldı. Devlet bir halkı öldüremediği noktada asimile etmeye çalışıyor” diye konuştu.

‘BİZİM SESİMİZ KISILMAYA ÇALIŞIYOR’

1995 yılında gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da KHK’lerle kapatılan televizyon ve radyolara ilişkin tepkisini şu sözlerle gösterdi: “Yasak üstüne yasak, ayıp üstüne ayıp yaşatıyorlar. Bizim sesimiz kısılmaya çalışılıyor. Basın yok, haber yok. Sanki biz bu dünyanın insanları değil miyiz? Biz kimsenin yalanlarını yutmak zorun da değiliz.”

Yapılan konuşmalar ardından bu haftaki basın açıklamasını Cumartesi İnsanlarından Zeynep Kınalı İpek okudu.

BATMAN

Batman İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınlarının her hafta Cumartesi günü “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdiği eylem, 400’ncü haftasında devam etti.

Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme gelen kayıp yakınları, ellerinde faili meçhulde kaybedilenlerin fotoğraflarıyla katıldı. İnsan hakları savunucuları eylemin 400’ncü haftası nedeniyle kayıp yakınlarına kırmızı karanfil dağıttı.

Açıklamayı İHD Batman Şube Sekreteri Devran Yıldız yaptı.

Yıldız, “Hurşit Külter’in yaşadığını ve sağlıklı olduğunu bilmek biz insan hakları savunucuları açısından sevindirici bir haberdir. Bu mücadele sonuç alınıncaya dek devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Eylemde 1994 yılında kaybedilen İhsan Kavak’ın kaybediliş hikâyesi de paylaşıldı. İZMİR İzmir’de İHD Şubesi yönetici ve üyeleri faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu.

Konak Eski Sümerbank önünde toplanan insan hakları savunucuları, “Kayıplar vicdanındır sahip çık” ve “Kayıplar beli failler nerede” yazılı pankartlar açıp, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı.

İHD yöneticisi Ahmet Çiçek, bu hafta Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Alaca Köyü’nde, 1993 yılında Jandarmalar tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan 11 köylünün kaybediliş hikayesini hatırlattı.

(Özgürlükçü Demokrasi)