Cumartesi Anneleri/İnsanları,  27 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter ve 1994 yılında Mardin'in Derik ilçesine bağlı Çatalca köyünde ikamet eden ve askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hasan Aksu'nun akıbetini sordu.

Anneler yetkililere, "Sorumuzu hakikate uygun bir biçimde yanıtlayın" diye seslendi.

"Failler belli kayıplar nerede" pankartını açan ve kayıplarının fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 585'inci haftasında bir kez daha Galatasaray Meydan'ında bir araya geldi.

Kayıp yakınları eylemde Külter'in durumuna dikkat çekmek için "Başbakan Binali Yıldırım Hurşit Kütler nerede?" yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamada ilk olarak konuşan gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, 21 yıldır bir daha kayıplar yaşanmasın diye adalet talebiyle oturma eyleminde olduklarını hatırlattı.

Yıldız, "13 yıldır AKP iktidarda ve 80'li, 90'lı yıllardaki zihniyetin sorumluluğunu kabul etmiyor ama o zihniyetle insanları kaybettiriyor" dedi.

AKP seçmenine seslenen Yıldız, "Siz bunları katliam yapsın, zülüm yapsın diye mi seçiyorsunuz? Buradan polis ailelerine de sesleniyorum. Siz adresi yanlış yerde arıyorsunuz. 'biz seçtik diyorsanız' ölmeye devam edecekler. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok" diye konuştu.

‘HURŞİT KÜLTER’İ GERİ VERİN’

Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eben de, Hurşit Külter'in akıbetini sorarak, "80'li, 90'lı yılları 'biz yapmadık, bizim sorumluluğumuzda yaşanmadı' dediniz.

“Peki, Hurşit Kütler kimin sorumluluğunda kaybedildi. Nerede tutuyorsunuz, saklıyorsunuz? Hurşit Külter'i bize geri verin" diye çağrıda bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından haftanın basın açıklamasını Leyla Havva Kaya yaptı.

Kaya, "Hurşit Külter'in başına gelenleri bilme toplumsal bir haktır ve biz bilmek istiyoruz " dedi ve "Hurşit Kütler nerede?" diye sordu.

Kaya, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar'dan, Hurşit Külter'in 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda tutulduğu ve işkence gördüğüne dair iddiaları yanıtlamasını isteyerek, "Sorumuzu hakikate uygun bir biçimde yanıtlayın" diye konuştu.

Açıklama, oturma eylemi ile son buldu.

(Kaynak: DİHA)