Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 691’inci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

24 yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Zeki Doğan’ın akıbetini soran Cumartesi Anneleri, 1995’ten bu yana 7 genel seçimin yapıldığını 17 hükümetin değiştiğini hatırlatarak, yarın yapılacak seçimlerde herkesi adaletten ve demokrasiden yana oy kullanmaya çağırdı.

Çok sayıda Cumartesi İnsanının katıldığı eylemde 7 Haziran 1994’te Hakkari’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Zeki Doğan’ın akıbeti sorularak adalet talebinde bulunuldu.

‘17 HÜKÜMET DEĞİŞTİ AMA ADALET SAĞLANAMADI’

Eylemde ilk olarak 28 Temmuz 1993'te gözaltında kaybedilen gazeteci Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe konuştu. 23 yıldır Galatasaray Meydanı’nda adalet aradıklarını söyleyen Tepe, adaletin ise yerini bulmadığını belirtti.

Tepe, “Biz çocuklarımızın kemiklerinden başka ne istedik? Bu zamana kadar 17 hükümet değişti, ama adalet sağlanmadı. Adaletsiz Türkiye’de yaşadık. Yarın seçim yapılacak ve inşallah adalet de yerini bulacak” dedi.

‘HERKES VİCDANINI DİNLEYEREK OY VERSİN’

12 Eylül 1994’te gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in ağabeyi İrfan Bilgin de kurulan 17 hükümete rağmen bugüne kadar adalet taleplerinin ve çığlıklarının duyulmadığına dikkat çekti. Hak ve adaletten yana olan siyasi partilerin mecliste de yer bulmadığını ifade eden Bilgin, “Bu seçimde herkesin vicdanlarını dinleyerek oy vermesini istiyorum” dedi.

‘ZAP SUYUNDA AYAKKABILARI VE CEKETİ BULUNDU’

Yapılan konuşmalar ardından bu haftanın basın açıklamasını 6 Aralık 1993'te gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın yeğeni Sürgün Taşkaya yaptı.

Hakkari’de yaşayan ve Çukurca Lisesi’nde kamu personeli olarak çalışan Mehmet Zeki Doğan’ın çalıştığı okula 7 Haziran 1994 tarihinde özel harekat polislerinin baskın düzenlediğini belirten Taşkaya, gece nöbetinde olan Doğan’ın zorla panzere bindirilerek götürüldüğünü söyledi.

Ailesinin tanık olan mahallelilerden Doğan’ın gözaltına alındığını öğrendiğini sözlerine ekleyen Taşkaya, “Resmi makamlara başvurarak aldıkları izin belgesiyle arama faaliyetine başladılar. Tanık beyanlarından yola çıkarak yapılan arama sonucunda Narlı Köyü Biyamen mevkiinde Zap suyu kenarında Doğan’ın ayakkabıları ve ceketi bulundu. Giysilerin olduğu yerde kan izleri de vardı. Ancak arama sonuçsuz kaldı ve Mehmet Zeki Doğan’a ulaşılamadı” diye konuştu.

‘MAKAMLAR SUSKUN KALDI’

Doğan’ın görev başındayken gözaltına alınıp kaybedilmesine rağmen yetkili makamların hiçbir girişimde bulunmadığını ve aileye bilgi vermediğini ifade eden Taşkaya, “Doğan’ın Zap suyuna atıldığı iddiaları karşısında resmi makamlar suskun kaldı. Bugüne kadar da soruşturma mercileri ceza mahkemesinin maddi gerçeğe ulaşma amacına uygun faaliyet göstermedi. 24 yıldır Doğan ailesinin evlatlarının akıbetini öğrenmesi ve adalete ulaşması engellendi. Doğan ailesinin adalete ulaşma önündeki engeller kaldırılsın” diye konuştu.

Yapılan açıklama ardından Cumartesi Anneleri bir sonraki hafta bir araya gelmek üzere alandan ayrıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı