Yıllardır meydanlarda kayıplarının akıbetini soran ve faillerin cezalandırılmasını isteyen Cumartesi Anneleri’nin 780’inci hafta eylemlerinde de Galatasaray Meydanı’nda oturmaları polis tarafından engellendi. Bunun üzerine aileler, 80 haftadır olduğu gibi İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta polis ablukası altında eylemlerini gerçekleştirdi. Üzerinde kayıpların fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giyen aileler, karanfil taşıdı. Bu haftaki eyleme, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Bu haftaki eylemde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gözaltında kaybedilen kadınların akıbeti soruldu.
 
'ADALETSİZLİĞE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ'
 
Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında kaybedilen kadınları unutmadıklarını vurgulayarak, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kaybedilen kadınları anıyor. Bunun için mücadele eden tüm kadınları selamlıyoruz” dedi.  Kadınların 8 Mart’ta baskıya karşı seslerini yükselttiklerini kaydeden Yoleri, erkek egemen sistemin beslediği cinsiyet imtiyazlarına, ayrımcılığa ve adaletsizliğe karşı yüksek sesle itiraz etikleri bir gün olduğunu anımsattı.
 
Gözaltında kaybedilen kadınların isimlerini tek tek okuyarak, unutmayacaklarını yineleyen Yoleri, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Bir suç işlendiğinde hukuk yolunun açılması ve suçun yarattığı sonuçların telafisinin sağlanması hukukun temel prensibidir. Gözaltında kaybedilen kadınların akıbetlerinin açıklanması ve faillerinden adil bir yargı önünde hesap sorulması talebimiz karşılanıncaya kadar hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”
 
‘ADALET YERİNİ BULSUN’
 
Ardından gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe söz alarak Cumartesi Anneleri olarak yarın alanlarda çocuklarının faillerinin açığa çıkması talebini yineleyeceklerini söyledi. Tepe, tüm kadınların 8 Mart Günü’nü kutlayarak, “Kaybedilen kadınlar için adalet yerini bulsun hesap sorulsun” diye konuştu. 
 
‘MÜCADELENİN ÖNCÜLERİ KADINLARDIR’
 
Daha sonra konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, insan hakları mücadelesinin öncülerinin kadınlar olduğunu vurgulayarak, “Kadınlar olarak gözaltında kaybedilenlerin faillerini bulmak için bu mücadeleye söz verdik” dedi.

Kaynak: MA