Cumartesi Anneleri, 490. buluşmalarında 10 yıl önce kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, 7 Ağustos 2004′te tatil yapmak amacı ile Kırklareli’nin İğneada ilçesine giden ve annesi ile 10 Ağustos’ta telefondan konuştuktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Tolga Baykal Ceylan için bir araya geldi.

Tolga Baykal Ceylan’ın ailesinin avukatı Eren Keskin, "Muhalifine tahammül edemeyen zihniyet devam ediyor. Tolga bu devletin kabul ettiği dinin dışında olan Hıristiyanlığı seçti. Bu başlı başına bir neden olabilir. Biz soruşturmanın adil yapılmadığı ve uzun sürdüğü gerekçesi ile AİHM’e başvurduk. AİHM bizi haklı buldu, ancak Türkiye halen bu gerçeği kabul etmiş değil” dedi.

Anne Kadriye Baykal Ceylan, oğlunun kaybedilmesinin ardından on yıl boyunca yaşadıklarını anlattı.

“Deliller karartılıyor. Neden delilleri karartmalarına izin veriyorsunuz? Neden oğlumun eşyalarını bana verdiler de size vermediler?" diye soran Ceylan şunları söyledi:

"Neden bunu sorgulamadınız? Oğlumum eşyaları bir kanıt değil mi? Belki olaya ilişkin bir ipucu var, neden incelemediniz? Neden olayın peşinden gitmiyorsunuz? Olaydaki çelişkileri neden görmüyorsunuz? Neden halen daha bir iddianame hazırlanmadı? Bu ülkede insan kaybetmek 1914′ten beri bir devlet politikası. Bu politikayı uygulayanlar zaman zaman ortaya çıkıp yine yakınlarımızı kaybediyorlar. Benim oğlum da kendisine dayatılan Sunni Müslüman kimliğine karşı çıkarak Hıristiyanlığı seçtiği için devlet tarafından kaybedildi.”

Cumartesi Anneleri’nden Sevil Ateş, Ceylan’ın dosyasındaki soru işaretlerinin 10 yıldır açığa kavuşturulmadığını ifade ederek, "Tolga Baykal Ceylan’a ne oldu?" diye sordu.

İç hukuktan sonuç alınamaması üzerine ailenin 2012 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru kabul edildi fakat henüz sonuçlanmadı.