382. Hafta buluşmasında 20 Temmuz 1992'den bu yana tam 20 yıldır  kendisinden haber alınamayan Hasan Gülünay'ın ailesi isyan etti ve Galatasaray Meydanı'ndaki Cumartesi eyleminden sonra pankart asma eylemi gerçekleştirdi.

 

Bir kafeye "Hasan Gülünay nerede? Kaybedenler kaybedecek" yazılı pankart asan Gülünay ailesi, polisler tarafından gözaltına alındı. Kayıp yakınlarının, gözaltıları engellemek istemesi üzerine polis ile aileler arasında arbede yaşandı. Kayıp yakınlarından da gözaltına alınanlar oldu.

 

Kayıp yakınları, Gülünay ailesinin serbest bırakılması için sloganlarla Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne yürürken, gözaltındakilerin Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. (Fotoğraflar: Can Memiş)

 

'HASAN GÜLÜNAY NEREDE?'

Gülünay Ailesi, dün de 20 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay'ı İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklama ile polise sordu. “O'nun davasını 'zaman aşımına' uğratarak ikinci defa 'kaybetmeye' çalışıyorlar” diyen Birsen Gülünay, “Hasan Gülünayları sahipsiz bırakmayacağız” diye konuştu.

Gülünay Ailesi, Hasan Gülünay'ın gözaltına alındıktan sonra getirildiği Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Eyleme İHD İstanbul Şubesi Kayıplar Komisyonu üyeleri de katıldı.

 

Polis, Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapılmasının yasak olduğunu belirterek, burada basın açıklaması yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi. 20 yıldır öfkelerini biriktiren Gülünay Ailesi, “Bizim babamız bu binada işkence ile öldürüldü. Sorumlulara burada hesap soracağız” diyerek, bir yere ayrılmayacaklarını belirtti. Ailenin tepkisi üzerine polis ısrarından vazgeçti.

 

“Babamız Hasan Gülünay'ı siz kaybettiniz. 20 yıldır soruyoruz. Babamıza ne yaptınız” pankartının açıldığı eylemde, Hasan Gülünay'ın fotoğrafları taşındı.

YILMAZ: GÜLÜNAY'I SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Ayşe Yılmaz, 20 Temmuz 1992'de Tarabya'daki evinden işe gitmek için çıkan Hasan Gülünay'dan 20 yıldır haber alınamadığını hatırlattı.

 

Hasan Gülünay'ın 4 çocuğunun Galatasaray Meydanı'nda büyüdüğünü belirten Yılmaz, “Devlete, işkencecilere, her gittiğimiz yerde Hasan Gülünay'ı sormaya devam edeceğiz” dedi.

 

Yılmaz'ın ardından Hasan Gülünay'ın eşi Birsen Gülünay, açıklama yaptı. Gülünay, 20 yıldır Hasan Gülünay'ı bulmak için yaptıkları tüm girişimlerin, devletin ve kolluk kuvvetlerinin ördüğü duvarlarla karşılandığını belirtti. Gülünay, sorumlular hakkında açtıkları davanın zaman aşımına uğratılmak istendiğini hatırlattı.

 

'O'NUN KİMLİĞİNİ SAHİPLENİYORUZ'

Hasan Gülünay'ın bir devrimci, komünist olduğu için gözaltında kaybedildiğini vurgulayan Birsen Gülünay, “Bizler sadece babamızı değil, aynı zamanda O'nun kaybedilmesine gerekçe olan devrimci kimliğini sahipleniyoruz” dedi.

 

Birsen Gülünay, şunları kaydetti: “Hasan Gülünayları kaybeden zihniyet; elbette vurguncuları, soyguncuları, katliamcıları baş tacı yapacaktı. Hasan Gülünay ömrü boyunca bunu anlattı: Bu düzen kan emicilerin düzenidir. Bu gerçeği 20 yıldır yüzümüze kapatılan kapılarla, engellenen ve yok sayılan dava sürecimizle öğrendik, öğrenmeye devam ediyoruz.”

 

Gülünay, devletin bir taraftan Gülünay ve gözaltında kaybedilen yüzlerce kişinin davasını zaman aşımına uğratırken, diğer taraftan katilleri serbest bırakarak milyonlarca insana gözdağı vermek istediğini vurguladı.

 

'20 YILDA SADECE KAYIPLAR VE KATLİAMLAR GENİŞLEDİ'

Birsen Gülünay, “'Mülkün temeli olan adalet' her fırsatta emekçilerin tepesine indirilmektedir. 20 yılda ANAP, DYP, CHP, RP, DSP, AKP ve benzerleri hükümet koltuklarından geldi, geçti. Hükümetler, başbakanlar, cumhurbaşkanları, emniyet müdürleri değişti ama devletin zihniyeti değişmedi” dedi.

 

20 yıldır, sürekli özgürlüklerin genişlemekte olduğu yönünde vaaz verildiğini kaydeden Gülünay, “Ama her seferinde 'genişleyen' gözaltında kayıplar ve katliamlar oldu” diye konuştu.

 

Birsen Gülünay, 20 yıldır büyük bir acı ve öfke ile babaları Hasan Gülünay'ı aradıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Hasan Gülünay'ı gözaltında 'kaybedenler' şimdi O'nun davasını 'zaman aşımına' uğratarak ikinci defa 'kaybetmeye' çalışıyorlar. Gülanay Ailesi ve mücadele arkadaşları olarak buna izin vermeyeceğiz. Hasan Gülünayları sahipsiz bırakmayacağız.” (ETHA)