Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri 612. buluşmalarında, 1991 yılında gözaltına kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa, Ankara'da gözaltına alınan ve 55 gündür kayıp olan Müjgan Ekin'in akıbetini sordu.

Kayıp yakınları, Maraş'ta katledilen ve hala mezarları olmayan insanların da akıbetini sordu ve devlete seslendi: Çözüm ölümde değil, yaşamı savunmada"

'YETER ARTIK ÖLDÜRMEYE, KANA DOYMADINIZ MI?'

Eylemde ilk sözü Agit Akipa'nın oğlu Fehmi Akipa aldı. Babası kaybedileli 26 yıl olduğunu hatırlatan Akipa, "Biz acımızı çektik. Tek dileğimiz ülkeye barış ve huzurun gelmesi" dedi. İbrahim Demir'in kızı Deniz Demir, Kürtçe konuştu. Yıllarca barışın geleceği umudu ile yaşadıklarını belirten Demir, hala gençlerin katledildiğini, anaların gözyaşlarını akıttığını söyledi. Babası kaybedildiğinde 10 yaşında olduğunu kaydeden Demir, iktidara seslendi: "Yeter artık öldürmeye, kana doymadınız mı? Artık yeter barış, barış, barış diyoruz."

KAYA: GÜÇ ELİNİZDE, BARIŞIN YOLUNU AÇIN

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, toprağı olmayanların, toprağına, mezar taşına kavuşabilmeleri için mücadele ettiklerini söyledi, "Ama her güne yeni ölümlerle uyanıyoruz" dedi.

Herkesin, sabahlara huzur içinde uyanabilmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Kaya, hala halklara şiddet ve savaşın dayatıldığını belirtti. Kaya, şunları söyledi: "Giden bizim canımız. Giden tüm halkların evladı. Şiddet şiddeti doğuruyor. Gücü elinde bulunduranlar artık bu halka şiddeti, savaşı dayatmasın. Güç elinizde; barışın yolunu açın. Kayıpların, şiddetin, savaşın önüne geçin." "Ateş düştüğü yeri yakıyor" diyen Kaya, "Ateşlerin yeni yürekleri yaktığı bir ülke istemiyoruz" dedi. Devletin, 55 gündür kayıp olan Müjgan Ekin'in akıbetine ilişkin açıklama yapmasını isteyen Kaya, "Müjgan Ekin nerede?" diye sordu.

SARE DEMİR: MERAK ETME OĞUL ONLARI SAKLANDIKLARI KARANLIKTAN ÇIKARACAĞIZ

Gözaltında kaybedilen İbrahim Demir'in annesi Sare Demir, gönderdiği mektupla, yıllardır dinmeyen acısını anlattı. Demir'in, mektubunun bir kısmı şöyle: "Zaman her şeyin ilacı ama acının ilacı değil. Yüreğimdeki yara her gün biraz daha kanıyor. 26 yıl geçti, ben yaşlandım. Yüreğim, acısını kaldıramayacak kadar yaşlandı. Sana anlattığım masallarda hep iyiler kazanırdı. Ama gerçek hayatta öyle olmadı. Bazen kötüler de kazanabiliyormuş. Ama sen yine de unutma iyiler daima haklıdır. Bir çocuğu öldürdüklerinde annesini de öldürüyorlar. İnsan olan bir anneyi ağlatmaz ama onlar zalimdi. Merak etme oğul, onları saklandıkları karanlıktan çıkaracağız, hesap soracağız."

SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ: MÜJGAN EKİN NEREDE?

Haftanın açıklamasını Leyla Havva Kaya okudu. Ankara'da, kamera kayıtları ve tanıklarla gözaltına alındığı ortada olan Müjgan Ekin'den 55 gündür haber alınamadığını hatırlatan Kaya, iktidarın hala sessizliğini koruduğunu söyledi. Kaya, "Baba Esat Ekin'in ulaştığı bulgulara savcılık, emniyet, İçişleri Bakanlığı ulaşamıyor. Müjgan Ekin'in can güvenliğini sağlamak, nerede olduğunu açığa çıkarmak ve kamuoyuna açıklamak hükümetin görevidir. Müjgan Ekin'in nerede olduğu açıklanana kadar 'Müjgan Ekin nerede?' sorusunu sormaya devam edeceğiz" dedi.

'DEMİR VE AKİPA DOSYASINDAKİ CEZASIZLIK SON BULSUN, HAKİKAT AÇIKLANSIN'

Kaya, İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın kaybedilmesinden, Çukurlu Karakol Komutanı Üsteğmen Yüksel Güven, İdil Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Karatan, Kaymakam Kasım Esen, Cumhuriyet Savcısı Bekir Rayif Aldemir, Şırnak Jandarma Tugay Komutanı Osman Kurt, Şırnak Valisi Aydın Arslan, Dönemin OHAL Valisi, bugünün AKP kurucusu ve milletvekili Mehmet Necati Çetinkaya'nın sorumlu olduğunu söyledi. Süleyman Demirel'in Başbakan, İsmet Sezgin'in İçişleri Bakanı olduğu 49. hükümetin ve dönemin tüm yetkililerin de sorumlu olduğunu kaydeden Kaya, "İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki cezasızlık son bulsun; hakikat açıklansın, adalet sağlansın" şeklinde konuştu. (Kaynak: ETHA)