Cumartesi Anneleri/İnsanları, adalet arayışlarının 636’ıncı haftasında Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi

Bu haftaki eylemde, 1953 yılında köy meydanında askerler tarafından öldürülen Mele Şehmus Öncü ve 21 Haziran 1993’te gözaltında öldürülen oğlu Mehmet Sıddık Öncü için adalet talep edildi.

Oturma eylemi, açlık grevindeyken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın son durumu paylaşılarak başladı.

Eyleme HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Eylemde söz alan Hasan Ocak'ın abisi Ali Ocak "İnsanları açlıkla, terörle terbiye etmeye çalışan bir zihniyetle yüz yüzeyiz. Artan devlet suçlarına karşı toplumsal tepki gelişmedikçe iktidar bu suçları sürdürecek" diye konuştu.

Ahmet Kaya'nın kızı Emine Kaya ise Kürtçe yaptığı konuşmada, 22 senedir bu nedenle Galatasaray Meydanı'nda olduklarını söylerken, "Biz kan dursun barış gelsin istiyoruz. Korktuğumuz için değil, ölümlerin durması için barış istiyoruz" dedi.

Ardından Mehmet Sıddık Öncü'nün oğlu Lezgin Öncü'nün gönderdiği mektup okundu. Babası kaybedilmeden önce dedesinin de askerlerce infaz edildiğini söyleyen Lezgin Öncü, "Herkes gerçek katilin kim olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Mehmet Sıddık Öncü’nün kendisinden 40 yıl önce kaybedilen babası için yazdığı şiirin okunmasının ardından Cumartesi İnsanları adına basın açıklamasını Nimet Tanrıkulu okudu.

ŞEYHMUS ÖNCÜ VE MEHMET SIDDIK ÖNCÜ NASIL KAYBEDİLDİ?

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1953 yılında Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nin Rubere Köy’üne gelen askerler köy imamı Melle Şeyhmus Öncü’ye köy meydanında işkence yaptıktan sonra ateşli silahla infaz etti. Ölüm nedeni resmi kayıtlara 'intihar' olarak geçirildi ve olayın üstü örtüldü.

"Bu olaydan 40 yıl sonra, 21 Haziran 1993 tarihinde Çınar Komando taburuna bağlı askerler Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Dikmetaş (Qerqatê) Köyü’ne baskın yaptı. Öncü ailesinin evine gelen askerler bu sefer de 40 günlük bebekken babası öldürülen Mehmet Sıddık Öncü’yü gözaltına aldı. Babası gibi o da köy meydanında ağır işkence gördü. Sonra Çınar Komando Tugayı’na götürüldü.

"Mehmet Sıddık Öncü’den haber alamayan ailesi 08 Temmuz 1993 tarihinde onun ağır işkence izlerini taşıyan cansız bedenine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Morgu’nda ulaştı. Mehmet Sıddık Öncü geride biri 40 gün sonra doğacak 6 çocuk bıraktı.

"Bütün başvurulara rağmen Öncü'nün işkenceyle ölmediği, nezarette rahatsızlanarak böbrek yetmezliğinden öldüğü savunuldu.

"Bugün Mehmet Sıddık Öncü’nün 82 yaşındaki annesi Atiye Öncü’nün, eşi Nezahat ve çocuklarının 'Gerçeği açıklayın, failleri yargılayın' talebini Galatasaray’dan yükseltiyoruz."

(Kaynak: Bianet)