Cumartesi Anneleri'nin yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan Cumartesi Anneleri “Bu davada yargılanan bizim hakikat ve adalet anlayışımızdır” dedi.

Basın açıklamasına CHP milletvekilleri Ali Şeker, Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu ile HDP milletvekilleri Zülayha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz ve Hüda Kaya da katıldı. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ile Van ve İstanbul barolarından avukatlarla çok sayıda insan hakları savunucusu da Cumartesi Anneleri'nin yanında yer aldı.

‘BİZ SUSMAYANLARIZ’

Serkan Ocak'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe'nin kardeşi Ayşe Tepe okudu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biz evlatları ve yakınları, güvenlik görevlileri tarafından kaybedilenleriz. Yıllardır kayıplarını arayanlarız. Yıllardır Galatasaray Meydanı'nda 'evlatlarımızın hiç olmazsa kemiklerini verin' diye haykıranlarız. Sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri göğsümüzde taşıyanlarız. Biz, 850 hafta boyunca dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, hak savunucularıyız... Biz, taleplerimize kulaklarını tıkayanlar tarafından yaka paça gözaltına alınan, şiddet görenleriz. Biz, anayasal hakkımızı kullandığımız, 'evlatlarımız nerede?' dediğimiz için mahkeme mahkeme süründürülmek istenen, yıldırılıp sesi kısılmak istenenleriz. Ama biz aynı zamanda asla yılmayanlarız. Biz susmayanlarız.”

‘BİN DAVA DA AÇSANIZ ASIL DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Anayasal haklarını kullanmaktan asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Tepe, “Bizler, kaybedilen her bir evladımızın akıbetini öğrenene kadar pes etmeyecek olanlarız. Bugün, burada yargılanan, bu pes etmeyen irademizdir. Bugün, burada yargılanan, anayasal haklarımızdır. Anayasal haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu hakkımızı kullanmak için seçtiğimiz ve 700 hafta boyunca bizden kaynaklanan tek bir olay çıkmadan oturduğumuz Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz. Bir değil, bin dava da açsanız, biz asıl davamızdan, 'evlatlarımız nerede?' diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.