Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’ndaki 568. buluşmalarında, 15 Şubat 1994'ten sonra kendisinden haber alınamayan ve 2 Mart 1994 Kimsesizler Mezarlığı'na gizlice defnedildiği ortaya çıkan Rıdvan Karakoç'un kaybedilmesinde sorumluluğu olanların yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri'nin 568'inci oturma eyleminde konuşan, gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, "Ben Rıdvan'ın acısına üzülemiyorum. Her yer acı olmuş" dedi.

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise, "Dün asit kuyularında bugünse vahşet bodrumlarında Kürt halkını katlediyorlar. Bizi bodrumda yakmakla bitiremezsiniz" diyerek katliamlara tepki gösterirken, HDP'li Pervin Buldan da "Türkiye'nin her yeri cumartesi meydanı oldu" dedi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 568'inci haftasında Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.

"Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankartı açan Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşıdı.

Barışı simgeleyen beyaz tülbentlerin de yere bırakıldığı eylemde, bu hafta 15 Şubat 1994'ten sonra kendisinden haber alınamayan ve 2 Mart 1994 Kimsesizler Mezarlığı'na gizlice defnedildiği ortaya çıkan Rıdvan Karakoç'un kaybedilmesinde sorumluluğu olanların yargılanması istendi.

'ASİT KUYULARINDAN VAHŞET BODRUMLARINA'

Eylemde ilk olarak 1995'te İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun konuştu.

20 yıldır kayıpların bulunması ve sorumlulardan hesap sorulması için mücadele ettiklerini belirten Tosun, 20 yılda değişen bir şey olmadığını söyledi. "Dün asit kuyularında bugünse vahşet bodrumlarında Kürt halkını katlediyorlar" diyen Tosun, "Kimse bizden irademizi terk etmemizi beklemesin. İrademizden de kimliğimizden de vazgeçmeyeceğiz. Bizi bodrumda yakmakla bitiremezsiniz" dedi.

'TÜRKİYE’NİN HER YERİ CUMARTESİ MEYDANI OLDU'

Tosun'un ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Pervin Buldan söz aldı. Rıdvan Karakoç'un diğer kayıplar gibi kimsesizler mezarlığında yattığını hatırlatan Buldan, "Dün kimsesizler mezarlığına gömüyorlardı. Bugün cayır cayır bodrumlarda yakıyorlar. Kürt halkına yönelik asimilasyon politikası bugün derinleşerek devam ediyor. Bu ahlaksızca uygulanan bir vahşettir. Bir halk cayır cayır yakılarak yok edilmek isteniyor" dedi. Cizre'de bir kadının çıplak cenazesinin sosyal medya üzerinden servis edilmesine de tepki gösteren Buldan, "Bu uygulamaları bırakın bu uygulamaların hiçbir ahlaki tarafı yoktur. Siz cayır cayır halkı yakarken Türkiye'nin her yeri yeni cumartesi meydanı oldu. Her yerde insanlar, aileler, analar, çocuklarını arıyor, yakınları için adalet talep ediyor" diye konuştu.

Buldan'dan sonra konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, katillerin yargı önünde mutlaka hesap vereceğini belirterek, Cizre'de sokağa bırakılan çıplak kadın bedenine ilişkin konuştu. Davutoğlu'na seslendiği konuşmasında Tanrıkulu, "Sen de zerre kadar insanlık var sen de zerre kadar bilim insanlığı varsa bunu kimin yaptığını ortaya çıkartır ve yargılarsın. Yoksa da biz hukuk kuralları içinde yaparız" dedi.

'RIDVAN KADIN BEDENİ OLUP YERLERDE SÜRÜKLENDİ'

Tanrıkulu'nun ardından 15 Şubat 1994'ten sonra kendisinden haber alınamayan ve 2 Mart 1994 Kimsesizler Mezarlığı'na gizlice defnedildiği ortaya çıkan Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç söz aldı. "Ben artık Rıdvan'ın acısına üzülemiyorum. Ben acımı unuttum. Çünkü Türkiye'nin her yeri acı olmuş. Kürdistan'da vahşet bodrumlarında insanlar yakılmış. Ben nasıl kendi acıma üzüleyim" diyerek sözlerine başlayan Karakoç, "Rıdvan vahşet bodrumunda bir kez daha öldürüldü. Rıdvan kadın bedeni olup yerlerde sürüklendi, sergilendi. Ben o çıplak bedeni gördükten sonra insanlığımdan utandım ancak bunu yapanlar utanmadı" dedi.

Rakel Dink'in "Bu sistem masum bir bebekten katil yaratıyor" sözünü hatırlatan Karakoç, "Lanet olsun sizin sisteminize. Lanet olsun sizin vahşet bodrumlarında insanları yaktıranları yaratan sisteminize. Siz ne yaparsanız yapın, bu halk size iradesini teslim etmeyecek" diye konuştu.

'ADALET VE BARIŞ TALEBİMİZDE ISRARCI OLACAĞIZ'

Karakoç'un ardından haftanın basın açıklamasını Cumartesi İnsanları'ndan Mine Nazari okudu. Nazari, "Bu haftaki açıklamayı kalbimizin doğusunda kardeşlerimizin tüm yaşamını yerle bir etmeyi, bizi ölülerimizi sayamaz hale getirmeyi 'başarı' sayan devlet aklının yarattığı cehennem ortamında gerçekleştiriyoruz.

"Bu cehennem yalnız Kürtleri değil hepimizi yakacağını bir kez daha altını çiziyoruz" diyerek sözlerine başladı ve Cizre'de yaşanan katliamın Cizreliler şahsında tüm insanlığa yönelik olduğunu söyledi.

"Daha sonra Rıdvan Karakoç'un akıbetinin ortaya çıkmasının ardından yaşanan hukuk sürecine değinen Nazari, sorumluların yargılandığı davada cezasızlık kültürünün hakim olduğunu söyledi. Nazari son olarak, "Karakoç'u kaybedenler, kimsesizler mezarlığına gömenler devlet yetkililerin koruması altında bu suçu işledi. Bizler bu uygulamalara imza atanların cezalandırılmasını istemekte ısrar edeceğiz. Hakikat, adalet ve barış talebimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Oturma eylemli konuşmaların ardından sona erdi.