Cumartesi Anneleri, 574. haftanın oturumuna geçtiğimiz hafta İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırıyı lanetleyerek başladı.

Geçtiğimiz hafta yaşanan saldırı neticesinde oturma alanlarının suç mahalli içerisinde olması nedeniyle 573. buluşmayı yapamayan Cumartesi Anneleri, peş peşe gelen katliamları durdurmak için hükümeti siyasi sorumluluk almaya çağırdı. Avukatlara yönelik sürdürülen operasyonlara da değinen kayıp yakınları, Eren Keskin’e getirilen yurtdışı yasağının ve Hüseyin Boğatekin’in tutuklanmasının ‘hukukla açıklanamayacağını’ ifade etti. 

Polisin aldığı güvenlik çemberi içinde gerçekleşen Cumartesi Annelerinin 574. hafta buluşması 21 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak için yapıldı. 574. hafta buluşmasında ‘Failler belli, kayıplar nerede?’ yazılı pankartın üzerine Hasan Ocak’ın sevdiği kasetler, sazı ve defterinin yanı sıra karanfiller bırakıldı.

‘SORUŞTURMA DOSYASI 21 YILDIR AÇIK’

21 senedir adalet aramaktan vazgeçmediklerini söyleyen Hasan’ın ağabeyi Ali Ocak, “20 yılı aşkın süredir hala buradayız, hala adalet arıyoruz, hala zulüm görüyoruz. Bu noktadan sonra gideceğimiz hiçbir yer yok, burada var olduk, burada öleceğiz. Devletin başındakiler güçleri ve paralarıyla haklı olduklarını sanıyorlar ama yanılıyorlar. Haklı değil, sadece güçlüler. İnsanlık onuru onların adaletsizliğini yenecektir. Buna inanıyor, bununla ayakta duruyoruz” dedi.

Sağlık sorunları nedeniyle 574. hafta buluşmasına katılamayan Hasan’ın annesi Emine Ocak, adalet için beraber oturduğu arkadaşlarına mektup gönderdi. Emine anne gönderdiği mektupta Cizre, Sur ve şimdi de Yüksekova’da yaşananlara değinerek “Barış hemen gelmeli. Hepinizin acısını alıp kendi acımın yanına koyuyorum. Hasan’ın ve tüm kayıpların failleri yargılanana kadar bu meydanlarda olacağız” ifadelerini kullandı.

Hasan’ın avukatlarından Gülseren Yoleri ise 21 yıl önce açılan soruşturma dosyasının hala açık olduğunu hatırlattı. Soruşturma dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yoleri, suçlulara ulaşılması noktasında isabetli soruşturmalar yapılmasının hala mümkün olmadığını söyledi. Yoleri, “Devlet hala suçluların ortaya çıkmasını istemiyor. Aradan yıllar da geçse failleri saklamaya devam etseler de gerçekleri ortaya çıkarıp yargılanmalarını sağlayacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

30 yaşındaki Hasan Ocak, 21 Mart 1995'de polisler tarafından gözaltına alınarak Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülmüş ve burada başında Bayram Kartal'ın olduğu TİM 3 tarafından işlenceyle sorgulanmıştı. Ancak her yerde Hasan'ı arayan ailesi, arkadaşları ve İHD tüm resmi kurumlardan 'bizde yok' cevabı almıştı. Aile 58 günlük arayışın sonunda Hasan Ocak'ın ağır işkence izlerini taşıyan bedenine Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşmıştı.

(Kaynak: Evrensel)