Bilim insanları Plüton gazegeninde donmuş metandan oluşan kum tepecikleri keşfetti.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin ( NASA ) görüntüleri, bu gezegenin yüzeyinde sanılandan çok daha çeşitli ve dinamik bir yapı olduğunu gösteriyor. Science bilim dergisinde yayımlanan araştırma, NASA’ya ait uzay aracı New Horizons’un yakaladığı görüntülere dayanıyor.

Plüton’un atmosferi tabakasının inceliği nedeniyle, Dünya’daki çölleri hatırlatan jeolojik yapı gökbilimcileri şaşırttı. BBC’ye konuşan Matt Telfer, ekibi ile birlikte kumulları oluşturan rüzgârın hızını tespit ettiklerini anlattı.

BBC Türkçe’deki habere göre kumulların oluşabilmesi için, atmosfer, rüzgârla taşınmayı mümkün kılacak kadar yoğun olmalı. Kuru tanecikleri oluşturacak ve onları yüzeyden yukarıda tutabilecek koşullar da gerekli.

Telfer’a göre, Cüce gezegen Plüton’un sır kapısını aralamak, evrenle ilgili bazı soru işaretlerine de yanıt olabilir: “Güneş Sistemi’nin dışındaki dünyanın donmuş buz damlalarından ibaret olmadığını anlamak gerçekten heyecan verici. Aslında orada gördüğümüz, halen değişen ve şekillenen dinamik bir dünya. Dünya’dakine benzer coğrafi özellikler, bizden çok uzaklarda da, kendi koşulları ve yöntemleriyle oluşabilir.”