Gazeteci İrfan Aktan, ‘Çözüm Süreci’ üzerinden HDP’yi hedef alan iktidarın politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dönemin Başbakan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın çözüm sürecini bitiren açıklamasını, "HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar. Yani 'bal bal' demekle ağız tatlanmıyor, 'barış barış' demekle de olmuyor. Madem yüzde 13 oy aldılar, Kandil'e çağrı yapsınlar ve PKK'ya silah bıraktırsınlar" anımsatan Aktan, “HDP’nin belki de en fazla hayıflanması gereken nokta derli-toplu bir “çözüm süreci filmi” yapmamış olması. Çünkü HDP’nin yapmadığı filmi AKP her gün, günün ihtiyaçlarına göre kurgulayarak çekiyor ve HDP’ye karşı işlevselleştiriyor. Eğer HDP çözüm sürecinin filmini yapsaydı, iktidar bugün, çözüm sürecindeki faaliyetleri yüzünden HDP’ye bu kadar yüklenemez, HDP’lilerin iktidardan mesaj götürdüğü Kandil’de çekilmiş fotoğrafları aleyhte delil olarak kullanamaz mıydı? Elbette kullanılırdı. Ama yine de ortada bir “film” olurdu, olmalıydı” dedi.

İktidarın çözüm sürecinde yaşananları istediği gibi kurguladığını ifade eden Aktan, “HDP’ye karşı silaha dönüştürülen çözüm süreci üzerinden çok ciddi bir hafıza mücadelesi var ve muhalefet bu mücadeleyi hakkıyla veremiyor. Dolayısıyla iktidar hem kendisinin hem de muhalefetin yakın tarihini dilediği gibi yönetip şekillendiriyor ve işine geldiği gibi kullanıyor. İktidar her türlü zaafını, skandalını, başarısızlığını öyle veya böyle HDP’ye, HDP’yi de PKK’ye bağlıyor. Diğer muhaliflerini, örneğin CHP’yi de HDP üzerinden PKK’ye bağlıyor. Çemberi daha da genişleterek, örneğin İYİ Parti’yi CHP’ye, CHP’yi HDP’ye ve oradan da PKK’ye bağlıyor. Bütün bunları yapabilmesini, küçük nefret odaklarından beslenen kasabalı eşraf siyasetinin bir mahareti olarak da, çıkmaza girmiş bir iktidarın son çırpınışları olarak da okumak mümkün. Ama sonuç değişmiyor: Hafıza kartı iktidarın elinde olduğu için istediği görüntünün üstüne istediği sesi, müziği döşeyebiliyor, kurguyu dilediği gibi güncelleyerek değiştirebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yazının tamamı burada.