Dolmabahçe Mutabakatı’nı “Doğru bulmuyorum”, çözüm sürecini ise “Buzdolabına kaldırdık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bugün geldiği Diyarbakır’da “Çözüm sürecini sonlandıran biz olmadık” açıklaması dikkat çekti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşık 3 yılın ardından geldiği Diyarbakır’da Kürt sorunu ve 2013-2015 yılları arasında “çözüm” olarak adlandırılan sürece ilişkin söylem değiştirdi.

Erdoğan, “Samimiyetle başlattığımız bir süreci provoke ettiler. Evet, çözüm sürecini biz başlattık ama sonlandıran biz olmadık. Bunların gizli gündemleri, art niyetleri sonlandırdı” iddiasında bulundu. Ancak Erdoğan’ın geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamalar bunun tam tersini gösteriyor.

Bugüne kadar Kürt sorununda birçok kez çark eden Erdoğan’ın “çözüm” olarak adlandırılan sürece ilişkin yaptığı bazı açıklamalar şöyle:

15 Mart 2015: Şimdi bakıyorsun, Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok.

20 Mart 2015: Böyle bir şeyden benim haberim yok (PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından kaleme alınan ve İmralı Heyeti ile hükümet yetkililerin ortaklaşarak 28 Şubat 2015 tarihinde açıkladığı Dolmabahçe Mutabakatı). Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum.

11 Ağustos 2015: Biz çözüm sürecini terörü şımartma süreci olarak düşünmedik. Çözüm süreci şuanda buzdolabındadır.

8 Ekim 2015: Ben çözüm süreci kaldırılmıştır demedim, şu aşamada buzdolabına konulmuştur dedim. İşler yoluna giderse, süreç yeniden gündeme gelir.

16 Nisan 2016: Geldiğimiz nokta ortada. Çok kayıplar verdik. Önce demokratik açılım dedik, milli birlik kardeşlik ve çözüm süreci dedik olmadı. Hepsi bir yana, çözüm sürecini de buzdolabına koyduk. Şimdi operasyonlar dönemi. Bu dönemde bu iş bitecek.

29 Mayıs 2016: Bu ülkede Kürt sorunu yok, terör sorunu var.

Kaynak: Artı Gerçek