Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada çözüm sürecine ilişkin açıklamaları gündemdeki yerini korurken fezlekede olmayan suçun iddianameye eklenmesi HDP’de Demirtaş ile Önder’e ‘ceza verilecek’ iddialarına neden oldu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Demirtaş ile İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder’e çözüm süreci döneminde yaptıkları konuşma nedeniyle ceza verileceği belirtiliyor.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder’e çözüm süreci döneminde yaptıkları konuşma nedeniyle dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra açılan davada, fezlekede olmayan suçun iddianameye eklenmesi, dosyaların birleşme talebinin reddedilmesi ve pek çok temel talebin kabul edilmemesi, parti içinde ceza verileceği yorumlarına neden oldu.

Demirtaş ve Önder’e bu kapsamda ceza verilmesi durumunda, doğrudan çözüm süreci dönemine ilişkin bir konuşmaya ceza verilmiş olacak. 2013-2015 yılları arasında süren çözüm süreci dönemine ilişkin doğrudan ilk cezanın hafta başında sürecin iki aktörü olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder’in beraber yargılandığı davada verilebileceği ifade ediliyor.

Demirtaş ve Önder’in, 17 Mart 2013 tarihinde çözüm sürecinin başında İstanbul’da düzenlenen nevroz kutlamalarındaki konuşmalarına dayanılarak haklarında açılan davanın karar duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek.

FEZLEKE 3 YIL SONRA

Demirtaş ve Önder hakkındaki söz konusu dava sürecinde 17 Mart 2013 tarihli konuşmalarına dayanılarak hazırlanan fezleke; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiği açıklamasını yapmasının ardından; söz konusu konuşma tarihinden de neredeyse 3 yıl sonra hazırlandı.

Söz konusu davada Demirtaş ve Önder hakkında hazırlanan fezlekede yer alan suçlama “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” olurken, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından söz konusu fezlekeye dayanılarak hazırlanan iddianamede ise “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltilmişti.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını düzenleyen anayasa değişikliğinin kabul edildiği tarihten sonra milletvekillerinin dokunulmazlıkları aynen devam etmesine karşın Demirtaş ve Önder hakkında yeni bir suçlamada bulunulmasına karşın yeni bir fezleke hazırlanmadı.

Demirtaş hakkında hazırlanan 102 fezlekeden 31’i tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından birleştirilmişti.

Birleştirilen fezlekelerin 14’ünü terör örgütü propagandası yapma suçu oluşturuyor. Ancak yarın karar duruşması görülecek mahkeme terör örgütü propagandası yapma suçu olmasına karşın birleştirme talebini de reddetti.

Söz konusu açıklamaların yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönünde araştırma yapılması, benzer açıklamaların TBMM Genel Kurulu’nda ya da grup toplantılarında dile getirilip getirilmediği yönündeki araştırma talebi de mahkeme tarafından reddedildi.

Demirtaş’ın 22 Ocak 2013 ve 9 Ekim 2012 tarihlerinde TBMM’de düzenlenen grup toplantılarındaki konuşmalarında da aynı ifadeleri kullanmasına karşın mahkeme heyeti bu durumu da dikkate almadı. Suçlamaya konu olan konuşmalara ilişkin dosyada yer alan tutanakta Önder’in konuşmasındaki HDK ifadelerinin dava dosyasına HPG olarak geçmesi gibi pek çok yanlış bulunması üzerine konuşmaların tamamının ses çözümünün bilirkişi tarafından yapılması talep edildi. Ancak mahkeme heyeti bu talebi de reddetti. Parti içinde; Demirtaş ve Önder’in bütün taleplerini reddedilmesi, fezlekede olmayan suçun iddianameye eklenmesi ceza verileceği beklentisine neden oldu. Mart 2013 tarihinde yapılan konuşma nedeniyle, sürecin iki aktörü olan Demirtaş ve Önder’e ceza verilmesi durumunda bunun doğrudan çözüm sürecine yönelik bir ceza olacağı yorumu yapılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet